ACTUEEL

Aantal kinderen met alcoholvergiftiging daalt

Het aantal kinderen onder de 18 jaar dat met een acute alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt voor het eerst sinds jaren afgenomen. Kinderartsen zagen het aantal opnames met bijna 7 procent teruglopen van 762 in 2011 tot 710 in 2012, zo meldt het Nederlands Instituut voor alcoholbeleid STAP.

De leeftijd van de opgenomen kinderen ligt nog steeds rond de 15 jaar. De jongst gerapporteerde leeftijd in 2012 was twaalf jaar. Jongens waren met een aandeel van 55 procent  -net als voorgaande jaren - iets in de meerderheid ten opzichte van meisjes. Het opleidingsniveau van de opgenomen kinderen wijkt niet noemenswaardig af van het gemiddelde van deze leeftijdscategorie. Opnieuw blijken de opgenomen kinderen in 2012 een gemiddeld hoog bloedalcoholgehalte te hebben: 1,88 promille tegen 1,83 promille in 2011.

Leeftijdsgrens

Uit een steekproef blijkt dat ongeveer een derde van de minderjarige jongeren de drank zelf heeft gekocht. Dit bevestigt volgens STAP het beeld dat de naleving van de leeftijdsgrenzen in Nederland door alcoholverstrekkers onvoldoende is en deze cijfers laten zien dat de gevolgen ernstig kunnen zijn. “Verkopers van alcoholhoudende drank moeten de wetgeving beter gaan naleven”, vindt kinderarts Nico van der Lely. “Uit cijfers blijkt dat kinderen nog steeds, ondanks hun te jonge leeftijd, alcohol kunnen verkrijgen in supermarkt, horeca of bij de slijter.”

Verhoging

Toch pleit Van der Lely voor een verhoging van de minimum leeftijd voor het kopen van alcohol. “Het verhogen van de minimumleeftijd van 16 naar 18 jaar vanaf 1 januari 2014 beschouw ik een belangrijke stap om de beschikbaarheid van alcohol voor kinderen te beperken”, aldus Van der Lely. De kinderarts vindt staatssecretaris Van Rijn van VWS aan zijn zijde. De bewindsman deed woensdag een oproep aan gemeenten om strenger toe te zien op de handhaving van de drank- en horecawet. Dt betekent dat gemeenten strenger moeten optreden tegen winkels en horecagelegenheden die toch alcohol verkopen aan jeugd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top