ACTUEEL

'Geef licht dementerenden AWBZ-begeleiding'

Dementerenden mogen niet de dupe worden van bezuinigingen in de AWBZ. Ook mensen een lichte vorm van dementie hebben moeten nog terechtkunnen bij de dagopvang. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer, bleek donderdag tijdens overleg met staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS.

Uitzondering op AWBZ-regels

Sinds begin dit jaar is AWBZ-begeleiding niet meer weggelegd voor mensen met een lichte beperking. Zij zouden zich nog zo goed kunnen redden dat ze niet zoveel hulp nodig hebben. De Tweede Kamer wil een uitzondering maken voor dementerenden.

Geen hulp zonder diagnose

Bussemaker antwoordde dat mensen bij wie de diagnose nog niet gesteld is, geen aanspraak kunnen maken op AWBZ-hulp. Dit kan ook gelden voor patiënten die er nog niet slecht aan toe zijn. Zij hebben voldoende aan een huishoudelijke hulp of het gemeentelijke Alzheimercafé. Maar de meeste patiënten houden recht op begeleiding, verzekerde de staatssecretaris.

Bussemaker bekijkt doven opnieuw

De Tweede Kamer heeft ook aandacht gevraagd voor doven en doofblinden die moeten inleveren op de AWBZ-begeleiding. Zij zouden nog bij de gemeenten voor hulp kunnen aankloppen, maar die hebben niet altijd de kennis in huis om doven te helpen. Bussemaker gaat naar de situatie van deze groep kijken Een probleem dat dreigde met de financiering van doven op een internaat, is voorlopig ook opgelost. Voorlopig kunnen ze gewoon op hun school blijven.

DementieWijzer

In Nederland zijn er 250.000 mensen met dementie. De meeste wonen thuis met hulp van familie en/of hulp van professionele zorgverleners. Voor hen is het vaak lastig om de weg te vinden in de zorg. Bekijk het videofragment van Moderne Zorg over de DementieWijzer. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top