ACTUEEL

‘Kabinet verlaagt groeiplafond ziekenhuizen’

Het kabinet is voornemens om de maximale volumegroei van de ziekenhuiszorg terug te schroeven van 2,5 procent naar 1,5 procent. Dat meldt NRC Handelsblad op basis van bronnen in de coalitie. Premier Rutte weerspreekt in de Tweede Kamer dat er sprake is van enige deelakkoord en noemt de berichtgeving 'onjuist'.

Ook zou het kabinet de lastenverlichting voor de burger als gevolg van lagere zorgpremies weer terug willen halen via de inkomstenbelasting. Dit voorjaar werd bekend dat de zorgverzekeraars recordwinsten hebben geboekt. Om deze winst voor een deel naar de premiebetaler terug te laten vloeien, hebben  de zorgverzekeraars de premie verlaagd. Het kabinet wil dit voordeel afromen onder voorwaarde dat de zorgpremies de komende jaren structureel dalen.

Hoofdlijnen

Alles bij elkaar moeten de maatregelen zo’n 1,5 miljard euro opleveren, aldus NRC. Onderhandelaars zouden volgens NRC volgende week een akkoord op hoofdlijnen te sluiten, maar mogelijk treedt de coalitie pas in augustus naar buiten als het Centraal Planbureau (CPB) nieuwe ramingen naar buiten brengt. Tijdens het Kamerdebat ontkende Rutte dat er een deelakkoord voor de zorg is. Volgens Rutte volgt de besluitvorming in augustus. "De berichtgeving hierover in het NRC Handelsblad is onjuist", aldus Rutte in een brief aan de Tweede Kamer. 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top