ACTUEEL

'Behandeling lyme vraagt om differentiatie'

De diagnose van de ziekte van Lyme moet beter. Patiënten met de ziekte worden vaak op een grote hoop gegooid. Maar eigenlijk zijn er verschillende categorieën lymepatiënten die elk een specifieke behandeling nodig hebben. Dat zegt de Gezondheidsraad in een woensdag uitgebracht advies aan de Tweede Kamer.

Volgens de Gezondheidsraad heerst onder artsen nog veel onduidelijkheid hoe zij patiënten met lyme moeten behandelen. Dat geldt vooral voor patiënten in een late fase van de ziekte of patiënten met symptomen die niet kenmerkend zijn voor lyme, zoals vermoeidheid.

Afstemming

Bovendien geven tests geen uitsluitsel of de bacterie die lyme veroorzaakt nog actief is. Volgens de raad is er een grote behoefte aan tests die dat wel kunnen. De ontwikkeling van een dergelijke test is al wel in gang, laat een woordvoerder van de Gezondheidsraad weten. De raad pleit in zijn advies voor afstemming tussen gespecialiseerde behandelcentra en betere scholing voor artsen. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie. Mensen lopen de bacterie op door een tekenbeet. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top