ACTUEEL

‘Nieuwe bloedverdunners zorgen voor gevaar’

Nieuwe bloedverdunners, ook wel nieuwe orale anticoagulantia (NOAC) genoemd, hebben een beduidend hoger risico op maag- en darmbloedingen dan de huidige veelgebruikte verdunners. Dat constateert Lisanne Holster, arts-onderzoeker van de afdeling Maag-, Darm- Leverziekten van het Erasmus MC.

Holster analyseerde 43 studies naar de bijwerkingen van de NOAC. Ze bestudeerde daarbij maag- en darmbloedingen als gevolg van de nieuwe verdunners. Bloedverdunners zorgen ervoor dat bloed dun genoeg blijft, zodat er geen stolsels ontstaan in de circulatie. De dosering van traditionele verdunners, zoals acenocoumarol en fenprocoumon, luistert nauw en dient te worden aangepast aan de hand van een bepaalde bloedwaarde. Patiënten moeten hun bloed regelmatig laten controleren bij de trombosedienst.

Gebruik

Nieuwe bloedverdunners zijn veel gemakkelijker in het gebruik. Patiënten slikken dagelijks een vaste dosering en hoeven niet meer naar de trombosedienst. De effectiviteit is bovendien gelijk aan de oude therapie. Het nadeel van ervan is dat er nog geen goed getest antidotum beschikbaar is om de werking van het middel snel te stoppen, bijvoorbeeld bij een ernstige bloeding.

Bloedingsrisico

Holster heeft door haar analyse van meer dan 150.000 patiënten ontdekt dat het risico op maag-darm bloedingen bij de NOAC 50 procent hoger is vergeleken met de standaardtherapie. Het risico is met name hoger in de groep patiënten die behandeld werd voor een trombosebeen, longembolie of een hartinfarct.

 

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

28 juni 2013

Mooi. Weer een praktisch probleem de wereld uit: Hoe coupeer ik een bloedende patient die acuut geopereerd moet worden?

Top