ACTUEEL

'Catharina had geen bezwaar tegen praktijk'

Bestuursvoorzitter Piet Batenburg van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven had geen bezwaar tegen de oprichting van een praktijk voor onverzekerde cosmetische dermatologie in zijn ziekenhuis. Hij heeft dat volgens de Rotterdamse hoogleraar Martino Neumann gezegd voordat hij de hele maatschap dermatologie uit het ziekenhuis zette juist omdat die de praktijk was begonnen.

“Volgens mijn analyse vond Batenburg dat de dermatologen weg moesten. Hij is op zoek gegaan naar een stok om mee te slaan'', zei Neumann donderdag. Neumann treedt als getuige op in de zaak over de ruzie tussen de dermatologen en het ziekenhuis. Beide partijen staan lijnrecht tegenover elkaar en verklaren tegenstrijdig over de toestemming voor de cosmetische dermatologie. Batenburg heeft dinsdag onder ede verklaard dat hij nooit toestemming heeft verleend, de vier huidartsen zeggen dat hij mondeling toestemming gaf.

Verwijtbaar

Neumann is in de zaak een relatief onafhankelijke getuige. Als hoofd van de afdeling dermatologie van het Erasmus Medisch Centrum werkte Neumann intensief samen met de dermatologen van het Catharina Ziekenhuis. Hij voerde uit bezorgdheid diverse gesprekken met Batenburg toen het conflict dreigde te escaleren, vertelde hij. Het Scheidsgerecht Gezondheidszorg oordeelde in mei dat de dermatologen verwijtbaar hebben gehandeld, maar niet frauduleus, zoals het ziekenhuis beweerde. Het gedwongen vertrek uit het ziekenhuis was niet gerechtvaardigd.

Geschaad

De vier dermatologen eisen van het ziekenhuis een voorschot op schadevergoeding van in totaal 3 miljoen euro. Van de bestuursvoorzitter persoonlijk eisen ze minimaal 100.000 euro. Neumann meent dat het patiëntenbelang ernstig is geschaad omdat de zeer gewaardeerde maatschap (“een parel”) is ingestort. Hij vreest dat het ziekenhuis geld moet betalen dat anders aan zorg kon worden besteed. (ANP)

5 Reacties

om een reactie achter te laten

DGo

28 juni 2013

Volgens mij niet zo netjes van de heer Neumann om via de pers 'uit de school te klappen' terwijl hij eerst zich als bemiddelaar had opgesteld. Los van het feit of hij gelijk heeft of niet hoor je je in zo'n situatie op de achtergrond te houden.
De heer Neumann is dus niet zo 'relatief onafhankelijk'.

Anoniem

29 juni 2013

Waar staat dat dit via de pers is gegaan? De uitspraak van Batenburg ( met die verschrikkelijke telegraafkop) kwam direct uit de getuigenis bij de openbare rechtszaak.

Het lijkt mij waarschijnlijk dat ook hier uit de rechtszaal is gerapporteerd. Ik zie geen link naar een interview in ieder geval, dus de aanval in het bovenstaande commentaar komt mij ongepast en voorbarig voor.

Michel

1 juli 2013

Tsja,

In oorlog en liefde is alles geoorloofd, zelfs het liegen onder ede. Neumann heeft gelijk alleen had hij in de rechtszaal moeten komen om het daar te vertellen (in artikel zorgvisie staat dit beter). Piet wilde de Dermatologen kostte wat kost weghebben. Dat speelde al in 2010.

Benieuwd waar deze soap eindigt en wanneer de RvT van Catharina ingrijpt omdat de imagoschade te groot wordt.

Michel

1 juli 2013

Voor de goede orde,

Ik wil niet beweren dat ik weet dat er onder ede wordt gelogen, dat weet ik net zo min als andere geïnteresseerden. Wel kunnen moeilijk alle partijen de waarheid verklaren als de meningen zo ver uit elkaar liggen.

Het zou me niet verbazen als het gebeurt, gegeven o.a. de verklaring van dhr Neumann en de spanningen tussen dermatologen en de heer Batenburg die al uit 2010 stammen.

Het is vooral triest voor betrokken maatschap en ziekenhuis, beiden met een grote statuur. En zo kent zo'n affaire alleen maar verliezers.

Friederich

4 juli 2013

Resultaat is dus alleen maar verliezers. Vraag is of dit verkomen had kunnen worden. Conflicten en crisis is van alle dag, én in alle sectoren.

Toch wat keer op keer opvalt bij dit soort uit de hand gelopen conflictsituaties in ziekenhuizen, los van de inhoudelijke casus, is dat er onvoldoende structuur (''vangnet'') is om professioneel met elkaar te blijven omgaan. En dat vaak alle 'shit' naar buiten komt waarbij de schade niet is te overzien.

Een gegeven is dat de medisch professional niet geschoold is dit soort ''organisatorische'' conflicten en een gegeven is dat de lijnstructuur vs de maatschap/verenigingsstructuur in ziekenhuizen kwetsbaar bij onenigheden tussen dokter en bestuur. Een gegeven is dat de meeste ziekenhuisbestuurders onvoldoende klankboord/sparringpartner hebben om hen te wijzen op de risico's en te helpen bij complexe problematiek.

Waarom niet standaard in ieder ziekenhuis een escalatiemodel in te bouwen naar een adviserend (onafhankelijk) gremium om dit soort issues deskundig en intern te beoordelen?

Top