ACTUEEL

Specialisten Ruwaard krijgen ontslag

De nieuwe eigenaren van het failliete Ruwaard van Putten Ziekenhuis hebben enkele medisch specialisten de wacht aangezegd. Zij hebben geen tijdelijk dienstverband aangeboden gekregen, zoals het gros van de doktoren in Spijkenisse.

Het is onduidelijk hoeveel medisch specialisten hun consigne gekregen hebben. "Daar doen we ter bescherming van de medisch specialisten geen uitspraken over", stelt een woordvoerster van het Maasstad Ziekenhuis, dat samen met het Ikazia Ziekenhuis en Van Weel-Bethesda het failliete Ruwaard van Putten heeft overgenomen. De woordvoerster erkent wel dat één van de cardiologen donderdag niet op het werk is komen opdagen, zoals het AD heeft gemeld, maar ze wil niet aangeven of de spijbelactie verband houdt met een eventueel ontslag.  

Dienstverband

De medisch specialisten van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse hebben een tijdelijk dienstverband aangeboden gekregen van een half jaar. Gedurende deze periode moet duidelijk worden of en hoe de doktoren in het overgenomen ziekenhuis aan de slag gaan. De doktoren leveren formeel-technisch gezien momenteel zorg onder een toelatingsovereenkomst met het failliete ziekenhuis, maar deze zal niet één-op-één worden overgenomen door de nieuwe eigenaren. Het komende half jaar wordt nader bekeken welke specialisten definitief aan het werk kunnen blijven en of dit in loondienst dan wel in vrije vestiging is.  

Loongarantie

De curatoren van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis hebben deze week ook het personeel geïnformeerd over de loongarantieregeling. Het UWV betaalt alle lonen, pensioenpremies en enkele regelingen waar de medewerkers recht op hebben over de maand juni en de ontslagperiode. Het UWV denkt vier weken nodig te hebben om het loon over de maand juni daadwerkelijk uit te keren.

Schuldeisers

De afgelopen dagen hebben vele schuldeisers een formele claim ingediend bij de curatoren. Zij krijgen te maken met een door de rechter-commissaris afgekondigde ‘afkoelingsperiode’. Leveranciers mogen vanwege de patiëntveiligheid gedurende de afkoelingsperiode geen spullen uit het ziekenhuis weghalen die onder eigendomsvoorbehoud zijn geleverd.

Letselschadeclaims

De eventuele uitkering van lopende letselschadeclaims van patiënten tegen het ziekenhuis vallen buiten het faillissement. De curatoren hebben vastgesteld dat de premies voor de aansprakelijkheidsverzekering van het ziekenhuis tot aan het faillissement zijn betaald. Als deze claims worden toegewezen, zal de verzekering van het Ruwaard van Putten rechtstreeks uitkeren aan de gedupeerden.

Onderzoek

De curatoren hebben met de nieuwe eigenaren gesproken over de voortzetting van het onderzoek van de commissie Danner en de werkzaamheden van de Nabestaandencommissie. Emeritus hoogleraar Danner doet onderzoek naar alle sterfgevallen in het ziekenhuis vanaf 1 januari 2010. De Nabestaandencommissie spreekt met nabestaanden over de bevindingen van de commissie Danner. De curatoren willen bevorderen dat de commissies hun werk kunnen afmaken maar kunnen dit niet financieren vanuit de failliete boedel. De directie van het Maasstad Ziekenhuis is in overleg met de voorzitter van de commissie Danner over voortzetting van het onderzoek.

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Timmermans

29 juni 2013

En de managers blijven weer buiten schot. De specialisten hebben niets verkeerd gedaan dan hun werk serieus genomen en de pech gehad van ASA 3 of 4 patiënten.

De media krijgen hun info van de persvoorlichter van het ziekenhuis, de emeritus van de directie en bestuur en RVT , het zoveelste ziekenhuis gaat failliet door wanbestuur en moedwillige desinfo door belangenhebbers en toekomstige aandeelhouders die allang hun plannen getrokken hebben om dit kwijnende ziekenhuis voor een appel eb een ei te kopen.

Wanneer rolt eindelijk eens de politeke kop van Schippers die dit allemaal heel goed heeft zien aankomen en zich van te voren al indekte met het politieke statement : ik pieker er niet over een ziekenhuis te redden? Is dat een mevrouw met hart voor het enorme verzorgingsgebied alhier?

Het is niet voor niets dat de VVD graag een eigen minister op WVC heeft zitten...er gaat ruim 90 miljard in om.
Hardwerkend Nederland zal haar massaal weghonen de komende verkiezingen want ze heeft niets ondernomen om een zeer ongewenste ontwikkeling, namelijk de marktwerking, om te buigen naar het oude stelsel waarin specialisten nog elkaars collegae waren i.p.v. elkaars concurrenten.

Anoniem

1 juli 2013

Als de regel gaat worden dat iedereen die als arts geen omzet meer maakt maar ontslagen moet worden kunnen we inderdaad beter gelijk alle reguliere instellingen sluien. Ha ha ha...de grootste debielen regelen tegenwoordig de zorg ongehinderd door kennis van zaken hanteren ze de muis in hun spreadsheets en klik klak weer een arts die krijgt de zak. Innovatie noemen managers dat ha ha ha

Buitenlandse investeerders lopen zich warm langs de zijlijn..nog even en heel het land is verdwenen en Nederland nog slechts bekend uit oude vergeelde Falkplans...een stuk mooie weidegrond eens plaatselijk bekend als Holland. Gaan we Duits, Engels of misschien Chinees spreken?

Hans van Dijk

1 juli 2013

Het lijkt mij verstandig de rubriek "reacties" te sluiten wegens gebrek aan zinnige inzendingen.

Anoniem

1 juli 2013

De zorgkosten stijgen! Linksom of rechtsom moeten we daar iets aan doen. Er wordt in Nederland veel gesproken over de topsalarissen van bestuurders. Helaas stopt het geklaag bij de kleinste groep. Over de medisch specialisten die veel te veel verdienen wordt niet gerept. Begrijp me niet verkeerd, deze mensen werken hard en doen goed werk, maar het moet wel proportioneel blijven. Het Ruwaard van Putten ziekenhuis is in de probleem gekomen door zorginhoudelijke fouten en niet zozeer door bestuurlijke zaken. Het lijkt met goed dat de huidige organisatie stevig wordt opgeschoond. Zowel bestuurlijk/management als medici.

Thissen

1 juli 2013

Skipr informatie is nuttig voor degenen die de zorg volgen. De reacties van anonieme fuguren is zelden nuttig en meestal ergerlijk want meer uitlaat van frustratie dan constructieve bijdrage aan zinvolle discussie. Anoniem reageren moet worden afgeschakt door Skipr. Reageren onder naam niet. Als reacties dan ondermaats zijn dan is duidelijk van wie dit komt. Dit werkt zelfreinigend. kortom: Skipr neem actie want anders maakt u uw eigen meduim minder interessant. met vriendelijke groet. Mr. J.W. Thissen

Anoniem

10 juli 2013

De cardioloog waar men over spreekt heeft zeker niet gespijbeld. De goede man wilde maar al te graag zijn patiënten ontvangen. Dat er die donderdag geen cardioloog was om deze patiënten over te nemen was een "foutje" van de overnemende partijen die even waren vergeten een vervanger te sturen. En de dames achter de balie, die toch al onzeker zijn over hun baan, konden het oplossen. Die moesten alle gedupeerden te woord staan. Gek toch dat het dan lijkt alsof het ziekenhuis niet functioneert....

Top