ACTUEEL

Meldplicht moet verslaafde arts eerder stoppen

Artsen moeten strafbaar worden gesteld als zij verzuimen een verslaving aan drank, drugs of andere middelen van hun collega direct te melden. Regeringspartijen VVD en PvdA willen dat regelen, meldt het Algemeen Dagblad.

Ook moet het voor patiënten eenvoudiger worden hun klachten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) te melden. De optelsom van klachten en signalen moet de kans op het traceren van een probleemgeval voor de inspectie vergroten.

Transparant

Volgens VVD-Kamerlid Michiel van Veen moet de maatregel een bijdrage leveren aan een “transparante cultuur” in de sector.  “De zorgsector en de patiënten hebben er helemaal niets aan als zorgverleners fouten zien, maar steeds blijven zwijgen of hun melding uitstellen”, aldus Van veen tegenover het AD. “Het straffen van collega's en instanties is dan ook geen doelstelling, maar meer een uiterste consequentie als mensen weigeren kritisch en transparant te zijn. De tuchtrechter moet daarom de mogelijkheid krijgen hen te berispen of een geldboete te geven.”

Schamen

Ook artsenorganisatie KNMG vindt dat het taboe rond verslaafde artsen moet worden doorbroken. Als artsen, patiënten en bestuurders van zorginstellingen bij medici tekenen van verslaving waarnemen, moeten ze in actie komen. Verslaafde artsen komen namelijk niet zelf in actie, omdat ze zich schamen. “Ze zoeken vaak te laat hulp en kunnen zo een gevaar vormen voor patiënten”, aldus Hans Rode van het steunpunt ABS dat door artsenorganisatie KNMG is opgezet in het AD.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

1 juli 2013

Je moet er niet aan denken hoeveel alcoholici er zijn onder specialisten. De gedoogpraktijk is finaal doorgeschoten. Misschien moet er een anoniem landelijk nummer komen waar wij specialisten kunnen aangeven die duidelijk een drankprobleem hebben en dan ook nog de chirurg uit willen hangen. Tijdens mijn praktijk als zorgondernemer is dit wel een groep die biezondere walging bij me oproept.

Het is bar en boos hoe in en in ziek de zorgverlening is geworden door verslaafde specialisten. Zijn we zo een voorbeeld voor de minder getalenteerden of de vaak zwakzinnige ordehandhavers waarbij ik denk aan simpele mensen zoals politieagenten?
Of dichter bij huis, het leger lager geschoolde verpleegkundigen tot bijvoorbeeld fte 60. Wij hebben wel een voorbeeld functie en ik begrijp dat de mentale last zwaar is om met minder begaafden te moeten werken maar dat is nog geen reden om in de alcohol te vluchten. Zelf maak ik als ondernemer in de zorg korte metten met zulke lieden, van wat voor sociale achtergrond ze ook mogen wezen. Als ondernemer investeer ik enorme kapitalen en ik kan me niet veroorloven de zwakke drankorgels ook nog te onderhouden waar er helemaal niks tegenover staat.
Ik heb genoeg van die uitvreters. Ik werk me ook een slag in het rond met weken van ruim 100 uur dus van mijn werknemers vraag ik ook de maximale inspanning, zeker als ze zich specialist noemen. Dan wil ik daarvan ook van de vruchten kunnen genieten als werkgever.

Hoek

2 juli 2013

Geachte meneer of mevrouw Anoniem #1,
Wat moet het toch heerlijk zijn om zo van je af te kunnen schrijven. Jezelf met een werkweek van 100 uur als voorbeeld stellen van gezond werkgeverschap roept toch wel enige vragen bij mij op. Ten dele ben ik het wel met U en de stelling eens dat daadwerkelijke verslaving (Valt werkverslaving daar ook onder?) niet toelaatbaar zou moeten zijn. (punt) Maar al snel wordt er dan gekeken naar de harde grenzen en de rekbaarheid daarvan...Wat te doen met rookverslaving? Mede door de zinnige regel dat er op steeds meer plekken niet meer gerookt mag worden, neemt de frequentie van snipperpauzes toe. Ook dit komt de productiviteit niet ten goede toe. Sommige beweren dat ze beter functioneren door het roken, is het dan toelaatbaar of laakbaar? Laten we vooral de discussie breder trekken dan de groep van medisch specialisten. Wat te doen met politici met een verslaving, wat te doen met een agent die in zijn vrije tijd te hard rijdt, standaard blazen op alcohol voor de piloten voor aanvang van een vlucht....Tja het zet te denken.
Verander de wereld en begin bij jezelf!

Anoniem

4 juli 2013

Mw Schippers zelf kampt weer met een nicotine verslaving maar zal ze daar vanaf komen zolang ze aandelen heeft in Marlboro?

Top