ACTUEEL

Heibel in Deventer over persoonlijke zorg

GroenLinks, CDA, de PvdA en de SP zijn woedend op het gemeentebestuur van Deventer, dat vanaf 2015 vrijwilligers en werklozen wil inzetten voor de persoonlijke zorg aan hulpbehoevende inwoners. Verantwoordelijk wethouder Margriet de Jager van Deventer heeft daarover dinsdag in een televisie-uitzending de nodige verwarring gezaaid en moet woensdagavond aan de raad komen uitleggen wat het college van B en W nou eigenlijk wil.

De Jager wekte de indruk dat uitkeringsgerechtigden in Deventer gedwongen zullen worden om onder meer katheters te vervangen, te helpen met het aandoen van protheses en injecties te geven. Daarmee zouden ze zich maatschappelijk nuttig moeten maken.

Negatieve reacties

Haar woorden leidden volgens de gemeente tot een stroom negatieve reacties. Onder andere de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) liet woensdag weten dat naar hun mening 'lijfsgebonden zorg' alleen voorbehouden is aan professionele krachten. Kamerleden noemden de Deventer plannen 'bizar' en 'regelrecht ongewenst.'

Niet duidelijk

In een verklaring zegt De Jager woensdag dat ze niet duidelijk is geweest en dat ze dat betreurt. Maar het college wijst er wel op dat het Rijk "de taak persoonlijke verzorging" binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning per 2015 op het bordje van de gemeenten heeft gelegd, zonder er extra geld voor te geven. Deventer besloot daarom vorig najaar al om deze taak zo veel mogelijk neer te leggen bij familie, buren, vrijwilligers en mensen met een uitkering, zodat het extra werk de gemeente geen geld kost.

"Niemand komt zonder noodzakelijke professionele zorg", aldus B en W van Deventer woensdag. "We gaan ook geen willekeurige werkzoekende lukraak koppelen aan een hulpbehoevende." Het college erkent ook dat medische zorg en zorg aan het lichaam een vakopleiding vereisen. "Maar waar mantelzorgers, vrijwilligers of werklozen ingezet kunnen worden, moeten we dat vooral doen." (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

van den Berg

4 juli 2013

Deventer op stelten.....!

Anoniem

4 juli 2013

Een godsgeschenk, het televisie-optreden van deze Deventer wethouder. Niemand heeft beter kunnen illustreren waartoe het kabinetsbeleid van overdracht van AWBZ naar gemeenten zal leiden: 400 gemeenten wijzen in volstrekte willekeur zorgvragen van burgers af, zetten werklozen en vrijwilligers in, etc. En het commentaar van Staatssecretaris Van Rijn: "Weest gerust, wij gaan strenge kwaliteitseisen stellen". Wie zei ooit: "Gaat u maar rustig slapen, etc"? De historische afloop is bekend.

Anoniem

4 juli 2013

#2 Eens met 'Een godsgeschenk, het televisie-optreden van deze Deventer wethouder.' De discussie over hoe wij als burgers met en voor elkaar willen zorgen komt nu goed op gang. Ook wat we vooral niet willen - de billen laten wassen door de buurman of de dakloze.
Mevr. de Jager zal zich mogelijk persoonlijk spoedig onder de werklozen scharen als zij deze beleidslijn blijft volhouden. Gelukkig is zij niet mijn buurvrouw....
En volkomen onbegrijpelijk de goedkeuring van DNB voor 33 miljoen aan top Robeco in verhouding tot wat zich in de zorg momenteel afspeelt.

Top