ACTUEEL

Cardioloog noemt faillissement Ruwaard ‘onnodig’

Het faillissement van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse was onnodig. Als de raad van bestuur in november niet direct naar de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) was gestapt, was het sluiten van de afdeling cardiologie te vermijden geweest.

Dat zegt Gerard van Beek, één van de drie cardiologen die sinds november 2012 op non-actief staat, tegenover RTV Rijnmond. Het is voor het eerst dat één van de betrokken cardiologen zich publiekelijk uitlaat. De afdeling cardiologie was goed voor twintig procent van de inkomsten van het Ruwaard van Putten. Door het sluiten van de afdeling kwam het ziekenhuis in nog grotere financiële problemen dan het al verkeerde.

Hoge sterfte

De raad van bestuur stapte naar de inspectie na een onderzoek naar de hoge sterftecijfers in 2010 in het Ruwaard van Putten. Na onderzoek door de inspectie werd de vierhoofdige afdeling cardiologie op non-actief gesteld. Volgens Van Beek is er in het rapport van onderzoeksbureau Medirede  niet altijd een juiste systematiek gehanteerd. Een patiënt met kanker die bij de internist door hartfalen overleed werd meegeteld bij de afdeling cardiologie.

Geen tijd

Na de oplevering van het rapport kregen de cardiologen van de nieuwe raad van bestuur volgens Van Beek geen tijd om de problemen intern op te lossen. “De nieuwe voorzitter van de raad van bestuur heeft zich niets eens voorgesteld”, aldus Van Beek. “Wij moesten later uit het nieuws vernemen dat hij ‘zich rot was geschrokken’ van de conclusies van het rapport. Toen lag de zaak al bij de inspectie."

Fouten

Van Beek geeft toe dat de cardiologen ook fouten hebben gemaakt. Zo hadden ze meer betrokken moeten zijn bij hun verpleegafdeling. Ook hadden de protocollen voor het toedienen van morfine eerder moeten worden opgesteld. Het Openbaar Ministerie doet nog onderzoek in de zaak naar de hoge sterftecijfers. Het OM heeft 27 aangiften van nabestaanden gekregen, maar heeft nog geen besluit over de vervolging genomen.

 

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

3 juli 2013

Hij heeft gelijk. Nog maar enkele jaren geleden was het ondenkbaar dat een ziekenhuis failliet ging, ongeacht het aantal patiënten dat de chirurgen door onderlinge onenigheid onnodig liet sterven. Ik ben blij dat het ditmaal anders liep. Laat het een waarschuwing zijn.

J. Dijkstra

3 juli 2013

Marktwerking he? Nijenrode oplichters die zonodig Prof Dr Drs moeten worden en wiens ster alleen kan rijzen door collegae specialisten in de media af te maken. Apothekers als dozenschuivers af te schilderen.

Zoals altijd zit het verraad in ons eigen midden, een van ons die de stoere dokter wil uithangen en graag prikkelende stellingen uitbraakt die er goed ingaan bij de achterban van de Hoogervorsten, de Wiegels en de Schippers derivaten.

Wanneer wordt het imperium van Prof Winter eens teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren? En dat zijn wij allemaal! Want Winter heeft slechts 5 miljoen bij elkaar geschraapt bij de frauderende ING en daarmee de zeggenschap gekocht over een ziekenhuis waarvoor Achmea nog 25 en de overheid nog 30 miljoen moest bijlappen. Hoe ethisch is dat eigenlijk Mw Schippers? Nou u geeft het antwoord zelf:'ik pieker er niet over een ziekenhuis te redden. U woont vast niet in het verzorgingsgebied en wie bent u om met ons belastinggeld uitspraken te doen over wat wij wel willen? Namelijk wel ziekenhuizen redden en vooral uit de klauwen van aandeelhouders?

En wat doet uw echtgenoot in het Slotervaart?

Uw tijd is voorbij en ons advies is de marktwerking op staande voet te verbieden willen de zorgkosten ons niet helemaal boven het hoofd groeien. Nu al 5000 euro pp /jaar.

Over mismanagement gesproken en de aasgieren dansen op de failliete boedel die bewust door VVD/D66 Nederland is veroorzaakt. Zoiets als de Jager nog lachend zei over Griekenland: 'we krijgen het geld met rente terug inclusief een vette knipoog naar de kiezer'. Nu hoor je die opgezwollen regelnicht niet meer.

Den Besten

4 juli 2013

Het is allemaal politiek geworden. Je zou maar je heup gebroken hebben in het verzorgingsgebied van het Ruwaard.
Maar ja Schippers heeft besloten dat het dicht moet om financiele redenen. Achter de schermen wordt door niet medici beslist over de toekomst van de zorg. Hoe krankzinnig wilt u het hebben met dit afbraak kabinet? Gevochten hebben onze ouders voor de beste zorg ter wereld en wat doet de geldzuchtige VVD?
Schippers je moet je ogen uit je hoofd schamen. Je positie is nu echt onhoudbaar geworden. Heel Nederland zal een zucht van verlichting slaken als jijzelf hulp nodig hebt en een dichte deur vind en .....juist ja!

Anoniem

5 juli 2013

Het ziekenhuis is dicht omdat kabinet en zorgverzekeraars zich tot doel hebben gesteld om het aantal ziekenhuizen te verminderen. Onder de bevolking is geen draagvlak en daarom wordt de afbraak zorgvuldig geregisseerd in achterkamertjes. Geldt voor alle publieke voorzieningen overigens, die tot speelbal van private belangen worden gemaakt. Hoog tijd dat we ook in ons landje de straat op gaan om onze corrupte bananenrepubliek schoon te vegen.

Anoniem

5 juli 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.


Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 05-07-2013 13:10.

nol

7 juli 2013

gerard heeft gelijk en jelle uiteraard ook. Mismanagement door politici, zorgverzekeraars en managers zal maken dat er straks maar 40 ziekenhuizen zijn .
De patient is dan de dupe, dokters zijn meelopers en LW is minister van VWS

Top