ACTUEEL

Wiegel: ‘Maak DBC-systeem helder en simpel’

Hans Wiegel, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), pleit voor een helder en simpel DBC-systeem. ZN vindt dat er te veel DBC’s zijn. Het verbetertraject van het systeem zal leiden tot minder DBC’s. Wiegel zei tijdens het jubileumcongres van DBC Onderhoud de ontwikkelingen rondom het DBC-systeem positief te vinden.

Testgegevens van groot belang

Wiegel wil dat er heldere producten komen die kunnen aangeven welke behandeling noodzakelijk is. Hierin moeten de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen zijn opgenomen. Daarnaast moet er volgens Wiegel tijd worden ingepland in het verbetertraject voor het testen van de financiële effecten. ZN: “Een systeem dat niet voldoende is getest, kan onverantwoorde risico’s met zich meebrengen waardoor kosten onnodig stijgen. Pas nadat voldoende testgegevens beschikbaar zijn, is een overgang van het huidige naar het nieuwe systeem verantwoord”.

Patiënt centraal stellen

De zorgverzekeraars willen de zorg rondom de patiënt organiseren. Daarom moeten verschillen in de zwaarte van de zorg in het DBC-systeem worden opgenomen. Wiegel ziet keten-DBC’s rondom chronisch zieken waarbij de verantwoordelijkheid bij één partij ligt als een uitkomst.

‘Klink moet ingrijpen’

De ZN-voorzitter heeft tijdens het congres minister Ab Klink opgeroepen om snel in te grijpen in de specialisten honoraria. ZN: “Zorgverzekeraars streven naar kwalitatief goede zorg tegen een betaalbare prijs, bij voorkeur met integrale prijzen. Hoe hoger de kosten worden, hoe hoger de premie voor verzekerden wordt”. De Orde van Medisch Specialisten heeft juist gedreigd naar de rechter te stappen als Klink de honoraria inperkt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top