ACTUEEL

Mogelijk bonus bij fout ziekenhuisrekening

Patiënten die fouten ontdekken in hun ziekenhuisrekening, zouden een bonus moeten krijgen van hun zorgverzekeraar of een korting op hun eigen risico. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaat daarover praten met de zorgverzekeraars.

Haar woordvoerder heeft een bericht in De Telegraaf van donderdag hierover bevestigd. Het idee is afkomstig van SGP-leider Kees van der Staaij.

Principiële bezwaren

Volgens Van der Staaij heeft een deel van zijn gereformeerde achterban principiële bezwaren tegen verzekeren. Deze groep betaalt de rekeningen uit eigen zak. Zij pluizen hun ziektekostenrekeningen daardoor veel beter na en ontdekken dan vaak fouten. "Meestal betreft het onopzettelijke vergissingen", zegt Van der Staaij. "Maar het gaat dan al snel om grote bedragen." Dit bracht de SGP-leider op het plan voor de bonus.

Van der Staaij denkt dat als de gesprekken van Schippers met de zorgverzekeraars onvoldoende resultaat hebben er wellicht een wettelijke regeling nodig zou zijn. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

E.Kriek

4 juli 2013

Goed voor de werkgelegenheid; het aantal ziekenhuisrekeningfoutspotters zal explosief groeien. Bureautjes worden dus opgericht, waardoor we de economie weer op gang krijgen.
Fabuleus idee.

MRF

5 juli 2013

Zoals de vorige schrijver terecht opmerkt zullen hierdoor de administratieve lasten enorm verzwaren bij de ziekenhuizen en klinieken. De zorgverzekeraars, die eigenlijk de informatie aan de patiënten en cliënten moeten verstrekken verwijzen de mensen namelijk maar al te makkelijk naar het ziekenhuis.
Zou dit echt de kosten drukken, ik betwijfel het.

DOT - DBCs op weg naar transparantie- is zo lastig uit te leggen aan mensen die niet dagelijks met deze materie te maken hebben dat het een grote chaos zal gaan worden.
Mogelijke oplossing voor het wantrouwen is toch het systeem weer op de schop en verrichtingen declareren - dat is tenminste inzichtelijk en makkelijk te checken voor patiënten en cliënten.

van Heemstra ZorgSteedsBeter

5 juli 2013

Op zich een originele toepassing van de verguisde bonus!
Alleen mag je daarvan dezelfde werking verwachten, namelijk dat de bonus doel op zich gaat worden.
En 'shamen' helpt niet om samen constructief te blijven.
Dus houd ik het liever op het delen van verspillingen en verbeterpunten om samen de zorg te verbeteren.

Zie ook http://goo.gl/LkBWB en voeg uw zelf bespeurde verspilling of verbetervoorstel toe om elkaar en de minister verder te helpen!

Top