ACTUEEL

Vier nieuwe klinieken voor onverklaarbare pijnen

Er komen steeds meer poliklinieken voor patiënten met onverklaarbare klachten in Nederland. Het afgelopen jaar zijn er vier klinieken geopend. Dat meldt PZC.

Verder kijken dan lichamelijke oorzaak

Vierhonderdduizend Nederlanders hebben langdurige, onverklaarbare klachten. Deze klachten beperken hen in hun functioneren. Huisartsen moeten deze mensen niet onnodig doorsturen naar de poliklinieken omdat zij veelal zelf de klachten kunnen behandelen. Nivel-onderzoekster Sandra van Dulmen: “Huisartsen moeten daarbij wel meer oog krijgen voor de emotionele en psychische oorzaken, als een patiënt signalen in die richting afgeeft. Bij chronische vermoeidheidsklachten laten huisartsen bijvoorbeeld bloedonderzoek uitvoeren, terwijl de patiënt vertelt dat hij 's nachts vaak wakker ligt.” In dergelijke gevallen kunnen de poliklinieken wel een rol van betekenis spelen.

Initiatieven onverklaarbare klachten

Het St. Anna Ziekenhuis in Eindhoven opent een poli voor Lichamelijk Onverklaarbare Klachten (LOK-poli) en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis heeft een speciale poli voor kinderen met onverklaarbare klachten. Het VU Medisch Centrum in Amsterdam en het UMC St. Radboud in Nijmegen behandelingen patiënten met onverklaarbare klachten in samenwerking met ggz-instellingen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

29 november 2011

geachte mevr men ik heb zeker een vreemde klacht en r is niemand die mij kan helpen ik heb blaasecho,dermataloog,internist,fysiotherapy,neuroloog,binnenwaardsse echo,buitenwaardse echo.fotos,van buikorganen en nieren gehad maar zij zeggen ik heb het vvs syndroom mijn klachten zijn hele dagen vaginale brandende stekende pijn ,pijn in rechterkant buik,ik heb geen sex meer sedert 2 jaar.ik kan het zelf al niet meer goed aanraken en heb vele blaasonstekingen en binnen in rode vagina ik weet het niet meer kunt u mij helpen .met vriendelijke groet diana van opstal.

Top