ACTUEEL

Verpleegkundige diende morfine toe aan partner

De tuchtrechter heeft woensdag een waarschuwing opgelegd aan een verpleegkundige van een Limburgs ziekenhuis die haar echtgenoot zelf verdoofde tijdens zijn sterven. Ook de anesthesist die morfine uit de ziekenhuisapotheek leverde, kreeg een waarschuwing.

"De verpleegkundige heeft gehandeld als een zorgzame echtgenote. Ze heeft echter onvoldoende besef gehad van haar positie en de professionele regels niet of onvoldoende in acht genomen", oordeelt het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Eindhoven.

Longkanker

Bij de man werd in 2005 longkanker geconstateerd. Hij was in behandeling bij het ziekenhuis waar zijn vrouw werkte op de intensive care. Tijdens de laatste fase van zijn leven in 2008 werd hij thuis in België kortademig. De verpleegkundige nam contact op met anesthesist die haar op weg hielp.

Het tuchtcollege zegt dat de verpleegkundige haar bevoegdheden heeft overschreden door zelfstandig de doses morfine fors te verhogen. Door niet zelf de indicatie te maken en aanwezig te zijn wist de arts niet of morfine en slaapmiddel proportioneel en goed werden toegediend, verwijt de tuchtrechter hem. Omdat hij zijn fout heeft erkend, volstaat de tuchtrechter met een waarschuwing, aldus de uitspraak.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg sleepte het duo voor de tuchtrechter. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

10 juli 2013

Wat flauw zeg. Bij ons wordt al jaar en dag de morfine door ieder gebruikt voor helpen van de partner. Is nooit een probleem geweest. Deze mensen zijn waarschijnlijk verlinkt door zo een dozenschuiver van een apotheker. Die anesthesist verdient een pluim om met gevaar voor eigen carriere een stervend medemens humaan de zachte dood te gunnen. Gelukkig is dat in onze kliniek totaal geen probleem, bovendien kan de controle niet waterdicht zijn want wij krijgen de morfine van een extern ziekenhuis en de controle is eigenlijk een kwestie van goed vertrouwen. En dat moet zo blijven.

Top