ACTUEEL

CZ mag vergoeding verslavingskliniek niet verlagen

Zorgverzekeraar CZ moet patiënten van verslavingskliniek Momentum een vergoeding blijven geven van tenminste 75 procent van het reguliere tarief. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag bepaald.

Het hof volgt daarmee het vonnis van de rechtbank in Breda van drie maanden geleden. CZ verlaagde de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders zoals Momentum aan het begin van dit jaar naar de helft van het marktconforme tarief. De verzekeraar hoopt zo verzekerden financieel te prikkelen tot een behandeling bij zorgaanbieders waar CZ wel een contract mee heeft.

Zorgverzekeringswet

CZ beriep zich hierbij op de Zorgverzekeringswet. Deze stelt dat een zorgverzekeraar zelf de hoogte van de vergoeding mag bepalen als een patiënt voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder kiest. Wel kent de wet een zogeheten “hinderpaalcriterium”. Dit moet er voor zorgen dat patiënten toch voor een niet-gecontracteerde verzorger kunnen kiezen.

Hinderpaal

Door patiënten een vergoeding van vijftig procent te bieden creëert CZ volgens het gerechtshof in Den Bosch “een feitelijke hinderpaal”. Veel van de patiënten van Momentum hebben volgens de rechter namelijk weinig te besteden en zouden zich vanwege de lagere vergoeding niet meer voor een behandeling bij een niet-gecontracteerde zorginstelling kunnen kiezen.

Geen cassatie

CZ gaat niet in cassatie en zal met terugwerkende kracht alle rekeningen van niet gecontracteerde tweedelijns ggz vergoeden tot 75 procent. Wel hoopt CZ op een snelle wettelijke aanpassing van het “hinderpaalcriterium”. De beoogde wetswijziging geeft de zorgverzekeraars meer armslag bij het sturen van groepen patiënten.

Omstreden

Momentum is de rechtsopvolger van de omstreden ggz-aanbieder Addictioncare. De toenmalige bestuurders veroorzaakten terwijl ze onder invloed waren verschillende incidenten. Beiden zijn eind 2011 op non-actief gezet wegens hun wanprestaties. Het nieuwe bestuur zegt alle banden te hebben verbroken met de bestuurders en hun BV’s.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Alberts

15 juli 2013

Vreemd dat er hier nog geen reacties staan want dit lijkt me toch opmerkelijk nieuws. Slecht nieuws voor de verzekeraars als het gaat om niet gecontracteerde zorg. Goed nieuws voor de zorgaanbieder en de patiënt.

Top