HRM

‘Massaontslag trekt buitenlandse zorgprofessionals’

Ontwikkelingsorganisatie Wemos vreest dat de massaontslagen in de langdurige zorg in Nederland zullen leiden tot het massaal aantrekken van buitenlandse zorgprofessionals.

“In Nederland trekt de regering minder geld uit voor de ouderenzorg en draagt een deel van de verantwoordelijkheid rondom de thuiszorg over aan gemeenten, die ook weer bezuinigen”, aldus Wemos. “Daarmee gaan komend jaar 83.000 banen in de zorg verloren, zegt Actiz, de organisatie van zorgondernemers.”

Gat

Tezelfdertijd ziet Wemos de vraag naar zorg als gevolg van de vergrijzing alleen maar groeien. Wemos vreest dat er zodoende een steeds groter gaat ontstaat tussen vraag en aanbod. “Er is een toenemende trend waar te nemen waarbij wervingsbureaus in dit gat springen en buitenlandse verzorgenden en verpleegkundigen werven”, stelt Wemos.

Verzwakken

Volgens Wemos kan buitenlandse werving kwalijke gevolgen hebben. Zo kan er sprake zijn van een schending van de rechten en belangen van de individuele buitenlandse zorgverlener. Wanneer het land van herkomst zelf ook kampt met een tekort aan zorgpersoneel, kan de migratie van de zorgverlener het gezondheidssysteem daar nog verder verzwakken.

Gedragscode

Wemos pleit daarom voor maatregelen tegen onverantwoorde werving van zorgpersoneel. Zo wil Wemos dat het Nederlandse wervingsbeleid aansluit bij de internationale gedragscode van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het realiseren van een zelfvoorzienend nationaal personeelsbestand in de zorg is daarvan een belangrijk uitgangspunt, aldus Wemos.

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

26 juli 2013

Een terechte constatering door Wemos. Deze geldt natuurlijk niet voor de vrijgevestigd verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen die als zzp-er functioneren. De zgn. Particuliere Verzorging in het zwarte circuit zou wel geweldig kunnen gaan groeien. De norm voor nationale samenlevingen tot een zelfvoorzienend bestand aan zorgpersoneel is ook van belang omdat cultuur en in deze vooral taal belangrijk zijn voor goede zorgverlening. Het voorkomen van misverstanden in de zorg voor kwetsbare mensen spreekt voor zich. Als we nu in deze tijd van zorghervorming en daarmee gepaard gaande armoedewaan te snel het " geestelijk kapitaal " aan opgeleide zorgprofessionals verminderen, zal later een kostbare inhaalslag volgen. Verstandig beleid vraagt ook om tijdelijk geld voor frictiekosten.

Anoniem

28 juli 2013

Ja de EU waan gaat maar doior en ontwricht ons hele mooie land. Met dank aan de bestuurders ook in de zorg die het worst zal wezen dat ergens op drie achter in Amsterdam West weer de volgende zorgverlener uit het raam springt omdat hij het hoofd niet meer boven water kan houden. Zorgbestuurders hebben zelf nergens last van, die leven rustig door in hun zwaar beveiligde villaas in het Gooi of Bloemendaal en voor hen is een zorgverlener, vk of paramedic, niet meer dan een 'fte' !

Nee, zorgbestuurders en vooral zorg'ondernemers' hebben vooral verstand van financiering en koesteren hun netwerk in de bankwereld. Vooral die van de in opspraak geraakte ING met hun wegsluizen van miljarden naar paradijselijke eilandjes. Walgelijk

Top