ACTUEEL

‘Zet verpleegkundige in bij darmonderzoek’

Verpleegkundigen zijn uitstekend in staat om het tekort aan MDL-artsen op te vangen bij het grootschalige onderzoek naar darmkanker dat het RIVM in september start. Dit betoogt MDL-arts in opleiding Paul van Putten van het Erasmus MC in zijn proefschrift.

Volgens Van Putten blijken verpleegkundigen net zo goed in staat om inwendige kijkonderzoeken van de dikke darm -ook wel aangeduid als de colonoscopieën - uit te voeren als artsen. Verpleegkundigen die zijn opgeleid tot endoscopist verrichten al langer met succes relatief eenvoudige kijkonderzoeken. Met de inzet van verpleegkundigen wordt volgens Van Putten bovendien geld bespaard.

Tekort

De colonoscopie wordt nu nog verricht door een arts, meestal een maag-, darm- en leverarts (MDL). Door de start van het bevolkingsonderzoek naar dikke darmkanker neemt het aantal colonoscopieën toe. De komende vijf jaar krijgen alle Nederlanders tussen 55 en 75 iedere twee jaar een uitnodiging van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Vooralsnog dreigt er een tekort aan artsen om dit onderzoek uit te voeren. Van Putten denkt dat verpleegkundigen het tekort kunnen wegnemen.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Diets

25 juli 2013

Klopt een aantal van dit soort risico volle medische handelingen wordt tegenwoordig uitgevoerd door de verpleegkundig specialist of physician assistant , met veel succes en naar tevredenheid !

Benjamin

25 juli 2013

Maar wie beschermt de verpleegkundige bij een eventuele foutieve medische handeling. Wat kunnen de gevolgen daarvan zijn? Is er een eventuele eindverantwoordelijke per slot is een verpleegkundige geen volledig opgeleid MDL arts maar voert wel risico volle medische handelingen uit. Mijn inziens zolang er nog onduidelijkheid bestaat over verantwoording en dergelijke gewoon niet doen.

Anoniem

26 juli 2013

Inderdaad: wie is eindverantwoordelijke bij evt complicaties (bijv. perforatie =gescheurde darm), of gemiste afwijkingen, zoals darmkanker?
Het gebruik van een (colo)scoop kan iedereen leren; echter de beoordeling en evt vervolgbeleid bepalen is mi een ander verhaal!

Peter Koopman

26 juli 2013

Het inzetten van verpleegkundigen als "verlengde arm" van artsen bij diagnostisch medisch werk kent grenzen. Als een verpleegkundige uitsluitend als assistente van een arts werkzaam is valt te betwijfelen of zij nog als verpleegkundige werkzaam is; de functie kan dan beter getypeert worden als doktersassistente of op hoger complex niveau als PA. Beter is een verpleegkundige of verpleegkundig specialist voldoende te bekwamen tot zelfstandig werken. Het werk dat ze dan doen behoort dan tot het verpleegkundige repertoire.

Top