ACTUEEL

Babyboomer ondanks meer medicatie goedkoper uit

De kopgroep van de babyboomers, mensen die dit jaar 67 worden, gebruikt per persoon 30 procent meer geneesmiddelen dan de 67-jarigen van tien jaar geleden. Toch zijn de kosten per persoon per maand in tien jaar tijd met 30 procent afgenomen. Namelijk van 37,50 euro in 2003 tot 26,80 euro dit jaar. Dat meldt het Pharmaceutisch Weekblad.

Het aantal 67-jarigen is de afgelopen tien jaar met 70 procent toegenomen: van 163.000 tot 229.000. Het totale geneesmiddelengebruik van deze babyboomers is mede hierdoor ruim verdubbeld: van 8,6 miljoen naar  18,9 standaard dagdoseringen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

Ouder worden gaat dus gepaard met meer medicijngebruik, concludeert het Pharmaceutisch Weekblad. Vooral middelen voor hart- en vaatziekten maken dat verschil uit: bloeddrukverlagers (RAAS-middelen) staan bovenaan de lijst, gevolgd door cholesterolverlagers en daarna maagzuurremers.

Bij een hogere leeftijd neemt het geregistreerde geneesmiddelengebruik af, maar dat betekent volgens PW niet dat ouderen daadwerkelijk minder geneesmiddelen gebruiken. Veel van hen verblijven in verpleeghuizen waar het geneesmiddelengebruik niet via SFK wordt geregistreerd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top