ACTUEEL

LangeLand zoekt ‘out of the box’ bouwer

LangeLand zoekt ‘out of the box’ bouwer

Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer zoekt als nieuwe bestuursvoorzitter een “organisatiesensitieve bouwer” die kan “out-of-the-box beslissingen kan nemen”. Dit is terug te lezen in de vacature die het LangeLand heeft uitgezet bij de zoektocht naar een nieuwe bestuursvoorzitter.

Ook moet de nieuwe bestuurder ervaring hebben in de omgang met de media hebben om zodoende “het openbare debat te beïnvloeden op een wijze die het LLZ ten goede komt en recht doet aan de feiten”.

Redding

Het noodlijdende LangeLand in Zoetermeer werd begin juli gered door een gezamenlijke inspanning van de medisch specialisten, zorgaanbieder Vierstroom en facilitaire dienstverlener Vebego. Formeel gaat het ziekenhuis deel uitmaken van de Vierstroom, maar de medisch specialisten krijgen als medeaandeelhouders  een stevige vinger in de pap. Het LangeLand is het eerste ziekenhuis in Nederland waar medisch specialisten mede-eigenaar worden.

Holding  

Formeel gezien maakt de nieuwe bestuursvoorzitter deel uit van de Groepsraad van Vierstroom. Daarnaast rapporteert hij via de toekomstige vergadering van aandeelhouders van het ziekenhuis aan de holding dan wel de voorzitter van de holdingdirectie.

Resoluut

De bestuurlijke constructie vraagt –zo valt in de vacature te lezen- om een bestuurder die zowel “organisatiesensitief” is als in staat is om “resolute en daadkrachtige beslissingen te nemen in een situatie van belangentegenstellingen zonder daarbij personen te beschadigen”. Ook heeft de nieuwe bestuurder “een goed gevoel voor omgang met professionals die voor een groot deel niet in een directe hiërarchische relatie staan tot de raad van bestuur”.

Krappe middelen

Naast bestuurlijk complex krijgt de nieuwe LLZ-topman of -vrouw te maken met een financieel lastig werkveld: “De kandidaat voorzitter realiseert zich dat men in deze positie opereert in een spanningsveld dat wordt gekenmerkt door krappe financiële middelen en een in beginsel onbeperkte vraag van patiënten naar medische zorg, service en nazorg, die ook nog eens bewezen kwalitatief hoogstaand behoort te zijn”.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

29 juli 2013

Ik ben benieuwd of deze niet met de bestuurder in hiërarchische lijn staande professionals ook in staat zijn de bestuurder out if the box te laten werken aan de opbouw van het ziekenhuis als dat soms tegen hun persoonlijke gewin in gaat.

Top