ACTUEEL

Feedback maakt IC’s niet meetbaar beter

Het terugrapporteren van kwaliteitsindicatoren, het opzetten van verbeterteams en lessen over kwaliteitsmanagement hebben geen meetbaar effect op de opnameduur op de intensive care en overall ziekenhuisterfte.

Dat blijkt uit een onderzoek van Sabine van der Veer van het AMC onder dertig Nederlandse intensivecare-units (ICU’s) die deelnemen aan de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE), zo meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Verbeter

In het kader van het onderzoek kreeg de ene helft de gebruikelijke spiegelinformatie over de patiëntenpopulatie met uitkomstmaten als ligduur en mortaliteit. In de andere vijftien IC’s werden verbeterteams opgezet bestaande intensivisten en verpleegkundigen. De teams werden door NICE geholpen met extra gedetailleerde feedback om zo verbeterplannen te ontwikkelen en te implementeren.

Teleurstellend

Deze extra inspanningen hadden volgens de onderzoekers geen meetbaar effect. De onderzoekers opperen verscheidene verklaringen voor het teleurstellende resultaat van de studie. Zo wijzen ze ondermeer op de geringe verspreiding van kennis buiten de verbeterteams. Ook kunnen er bij  meetpunten als IC-opnameduur en ziekenhuismortaliteit veel meer factoren meespelen dan alleen de kwaliteit van de IC.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top