Finance

Kroes: Marktgang merkloze medicijnen te traag

Merkloze medicijnen, waar niet langer een patent op rust, komen te traag op de markt. Het aantal nieuwe medicijnen dat toegang krijgt tot de markt neemt af. Dit blijkt uit een rapport over concurrentie in de farmaceutische industrie van eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) dat op woensdag is verschenen.

Vertraging kost geld

“De farmaceutische sector is te belangrijk voor de gezondheid en de financiën van de Europese burgers en overheden om genoegen te nemen met minder dan het beste”, aldus Kroes. Vertraging van de markttoegang kost patiënten en belastingbetalers alleen maar geld.

Twintig procent extra kosten

Als een octrooi verloopt, moeten patiënten meer dan zeven maanden wachten op goedkopere medicijnen. Dit zorgt voor twintig procent extra kosten voor de patiënten. Merkloze medicijnen zijn twee jaar na toegang tot de markt gemiddeld veertig procent goedkoper dan het originele medicijn.

Toezicht versterken

De Europese Commissie gaat het toezicht op de sector versterken om concurrentievervalsing tegen te gaan. Kroes roept de EU-lidstaten op om wetgeving aan te nemen die de opname van merkloze medicijnen bevordert. Volgens het rapport is er in de EU een gemeenschapspatent nodig en moet er een speciaal rechtssysteem komen om administratieve lasten te verminderen.

Kroes heeft de eerste formele onderzoeken naar concurrentievervalsing in de farmaciesector al aangekondigd. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Zwaan

8 juli 2009

'Gemiddeld 40% goedkoper dan merkgeneesmiddel'

Situatie in NL, waar de meeste generieke('merkloze') geneesmiddelen sinds een jaar net zoveel kosten als een zak drop en de premiebetaler dat nog steeds niet merkt in zijn premie.Omeprazol 20mg 30st:

vergoedings prijs(excl BTW en 8,59% clawback): € 0,88.

Kosten transport per doosje voor rekening apotheekhoudende € 0,35 (excl BTW).

Merk Losec 20mg 30st: € 13,46Idem

Pantoprazol 20mg 30st: € 1,70

Merk Pantozol 20mg 30st: € 16,37

Top