ACTUEEL

GGZ-NHN bezuinigt 6 miljoen in 2014

GGZ-NHN bezuinigt 6 miljoen in 2014

GGZ-Noord Holland Noord (GGZ-NHN) gaat in 2014 bijna 6 miljoen euro bezuinigen. Dat meldt de Alkmaarsche Courant op basis van een kaderbrief die zij in bezit heeft. Marijke van Putten, lid raad van bestuur van GGZ-NHN heeft dit aan Skipr bevestigd.

De kaderbrief blikt vooruit tot 2016. GGZ-NHN stuurt op een kostenreductie van 5 procent in 2014. “Tot 2016 zal dit verder oplopen”, zegt van Putten tegen Skipr. Als aanleiding voor de bezuinigingen noemt zij onder meer de invoering van de basis ggz in 2014, de overheveling naar de Wmo in 2015, de verlaging van de tarieven voor forensische zorg en de veranderingen in de AWBZ die leiden tot reducties in de tarieven, onder meer op het gebied van het scheiden van wonen en zorg.

Lagere tarieven

Door de invoering van de basis ggz wordt de huidige specialistische ggz deels overgeheveld naar de huisartsen en generalistische ggz. Bovendien gaan de tarieven omlaag. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft deze week de nieuwe prestaties en tarieven gepresenteerd. De verzekeraars geven aan dat dit de maximumtarieven zijn. "Zij vragen voor de specialistische en generalistische ggz waarschijnlijk een prijskorting van vijf a tien procent", zegt Van Putten. "De verzekeraars vragen ons de kosten per patiënt te laten dalen".

Toekomst

GGZ-NHN heeft zich de afgelopen jaren al voorbereid op de toekomst, zegt van Putten. Zo heeft de organisatie ingezet op een verschuiving van ggz-zorg van de tweedelijn naar de eerstelijn, onder meer door de oprichting van Vicino, een eerstelijnsketenorganisatie voor geestelijke gezondheid en welzijn, en dochterorganisatie Amici, ook gericht op het verlenen van eerstelijns ggz. Verder maakt de organisatie steeds meer gebruik van e-health toepassingen.

De raad van bestuur wil de overheadkosten terugbrengen en oriënteert zich op diverse mogelijkheden zoals uitbesteding van bv de salarisadministratie, personeelszaken, ICT. De vastgoedportefeuille van de instelling wordt ook onder de loep genomen.

Afschrijving

GGZ-NHN boekte in 2012 een resultaat van 1.629.912 euro, een kleine miljoen minder dan de 2.518.040 euro het voorgaande jaar. Dit komt door een extra afschrijving van het hoofdgebouw, aldus Van Putten. “Doordat de organisatie er financieel goed voorstaat, hebben we deze extra afschrijving gedaan, zodat we ons daar in de toekomst geen zorgen om hoeven te maken.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top