ACTUEEL

Verslag arts-assistent kost chirurg waarschuwing

Een chirurg heeft van het Regionaal Tuchtcollege in Eindhoven een waarschuwing gekregen omdat hij als eindverantwoordelijke van een eerstejaars arts-assistent, diens diagnose in het verslag niet heeft gecorrigeerd. Dit meldt MedNet.

Hierdoor zijn inschattingsfouten gemaakt. De 81-jarige patiënte is uiteindelijk aan een perforatie overleden. De patiënte werd met hevige buikpijn door de huisarts verwezen naar de spoedeisende hulp (SEH) van het ziekenhuis. Daar werd zij onderzocht door de chirurg. Een röntgenfoto liet zien dat er veel ontlasting zat in de dikke darm.

Operatie

De patiënte werd de daaropvolgende nacht opnieuw naar het ziekenhuis gebracht met verergerde klachten. De chirurg had dienst en heeft haar opnieuw onderzocht, waarbij hij een darmperforatie constateerde. De vrouw werd hier vervolgens twee maal aan geopereerd, maar overleed na enkele dagen.

Klacht

De dochter van de patiënte diende een klacht in. Volgens haar heeft de arts een verkeerde diagnose gesteld en de patiënte onterecht en zonder verder diepgaand onderzoek naar huis gestuurd, wat heeft geresulteerd in een langzame en pijnlijke dood.

Verslaglegging

Het tuchtcollege heeft niet kunnen vaststellen of er sprake is geweest van een onjuiste diagnose. Wel constateert het college dat in het dossier de verslaglegging van de behandeling op de SEH van patiënte ontbreekt. Daarnaast is er een brief van de arts-assistent, waarin deze abusievelijk spreekt van een dreigende darmafsluiting. De chirurg had dit als eindverantwoordelijke in het verslag moeten corrigeren, aldus het college.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top