ACTUEEL

Grote verschillen in voorschrijfgedrag artsen

Ongeveer één op de tien artsen schrijft nog altijd dure merkmedicijnen voor in plaats van een net zo effectieve goedkope variant. Dat constateert zorgverzekeraar Coöperatie VGZ op basis van eigen onderzoek.

Waar sommige artsen in bijna alle gevallen het goedkopere middel voorschrijven, is Coöperatie VGZ ook op  artsen gestuit die dit slechts in 16 procent van de gevallen doen. Daarmee worden volgens de zorgverzekeraar miljoenen euro´s aan potentiële besparingen niet benut.

Spiegel

Om artsen te stimuleren doelmatig voor te schrijven gaat VGZ actief spiegelinformatie verspreiden, zodat artsen, apotheken en ziekenhuizen kunnen zien hoe ze ten opzichte van anderen presteren. “We verbinden er voorlopig nog geen consequenties aan, maar we willen artsen wel een spiegel voor houden”, zegt een woordvoerder. “Door artsen te laten zien hoe zij het doen ten opzichte van hun collega’s, maken we hen bewust van de verschillen.”

 

 

4 Reacties

om een reactie achter te laten

MItrasing

1 augustus 2013

Daar is het FTO prima tool voor. De financiering hiervan is afgeschaft...
En wrs komen de duurdere middelen uit de tweede lijn voor geschreven door artsen die nog geen eigen code hebben en waarbij de apotheker het dan maar op de naam van de huisarts zet.....
Gezien de recente problemen rondom leveranties van generieke medicatie lijkt me het beter dat VGZ naar haar eigen inkoop kijkt van producten uit India e.d.
IGZ zwijgt daar over....

Jaspers

4 augustus 2013

Alle verzekeraars moeten wettelijk verplicht worden de geanonimiseerde schade-admin maandelijks te publiceren in een vast format op hun website. Open data. Laat het publiek maar zien wat er gebeurt.

Gorrebeeck

4 augustus 2013

Het is opvallend dat er bij generieke medicijnen meer bijverschijnselen zijn, dan bij de merknamen. Hierdoor stapt de arts dus uiteraard over naar de merknaam, waardoor de patiënt meestal in een zenuwslopende discussie komt met de apotheek. Dit is een bijna dagelijkse( tijdrovende) klacht van patiënten in de artsenpraktijk.

franklin

4 augustus 2013

Artsen hebben voor dit beroep gekozen om een substantiële bijdrage te kunnen en willen leveren aan het welzijn van patiënten. Hierin heeft de samenleving op u geïnvesteerd. Het voorschrijfgedrag van artsen lijkt nu steeds meer gericht te zijn op het welzijn en de welvaart van de artsen zelf. Het aan het licht gebrachte voorschrijfgedrag is niet alleen een financieel maar vooral een ethisch probleem. Kunt u zichzelf nog in de spiegel kijken ? Shame on you !

Top