ACTUEEL

Therapietrouw bij antibioticagebruik kan beter

Veel patiënten die antibiotica voor hoestklachten krijgen, maken de kuur niet af of beginnen er zelfs helemaal niet aan. Dat constateren onderzoekers die de therapietrouw bij antibioticagebruik voor hoestklachten onderzochten in dertien Europese landen.

Uit het onderzoek, waarover het vakblad Huisarts&Wetenschap bericht, blijkt dat zes van de tien de patiënten zich niet volledig aan de kuur hielden. Meer dan 40 procent gaf aan dat ze de voorgeschreven antibioticakuur niet hadden afgemaakt. Eenzelfde percentage (in Nederland 38 procent) begon zelfs helemaal niet aan de kuur.

Communicatie

Bij de Nederlandse patiënten die wel aan de kuur begonnen, was de therapietrouw echter redelijk: 78 procent maakte de kuur helemaal af. De therapietrouw daalt naarmate de patiënt de voorgeschreven medicijnen langer moet slikken. De onderzoekers benadrukken dat de huisarts het belang van therapietrouw expliciet met de patiënt moet bespreken. Huisartsen schrijven ongeveer 80 procent van alle antibiotica voor, meestal voor luchtweginfecties.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top