ACTUEEL

Minder reizigers halen vaccinatie

Het aantal mensen dat zich bij de GGD meldt voor een reizigersvaccinatie daalt. De reden hiervoor is de economische crisis, waardoor minder mensen op reis gaan. Dat zeggen verschillende kantoren van de gemeentelijke gezondheidsdiensten in Nederland.

GGD Hart voor Brabant meldt dat het aantal vaccinaties voor reizigers in de afgelopen jaren met 20 procent is gedaald. De GGD Gelderland-Zuid vaccineert 20 tot 25 procent minder. Ook de gemeentelijke gezondheidsdiensten in Utrecht en Rotterdam Rijnmond zien een afname. De GGD Twente constateert dat mensen voor goedkopere vakanties kiezen en bezuinigen op vaccinaties.

Campagne

De gemeentelijke organisaties voeren al jaren campagne om reizigers naar risicolanden aan te sporen om zich voor vertrek in te laten enten tegen ziektes die in Nederland niet gangbaar zijn maar op hun bestemming makkelijk op te lopen zijn, zoals hepatitis A, difterie, polio en tetanus.

Er is daarbij speciale aandacht voor landen die relatief dichtbij zijn en populair onder Nederlanders, zoals Kroatië, Turkije en Egypte. Volgens de GGD Den Haag heeft die extra aandacht echt toegevoegde waarde. "Bij reizen naar de tropen en malariagebieden, weten reizigers doorgaans zelf wel dat ze voorafgaand aan de reis bij een reizigersbureau langs moeten gaan." Maar voor bestemmingen dicht bij huis weten Nederlanders dat vaak niet, zegt de GGD.

Verhoogde opkomst

Volgens verschillende GGD-kantoren hebben de vaccinatiecampagnes wel degelijk zin en leiden die op korte termijn vaak tot een verhoogde opkomst. Als voorbeeld noemt GGD Zuid Limburg het voorbeeld van de campagne voor Hadj-gangers, moslims die op bedevaart gaan naar Mekka. Zij krijgen het advies zich te vaccineren tegen de bacterie die hersenvliesonteking veroorzaakt.

Ondanks de inspanningen van de gezondheidsorganisaties gaat nog altijd een deel van de mensen onbeschermd op reis. Dat heeft niet alleen risico's voor de reizigers zelf maar ook hun omgeving, die ze bij terugkomst kunnen besmetten, aldus de GGD. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

6 augustus 2013

Hadj gangers adviseren? Die meningitisvaccinatie is dan domweg verplicht, ze komen Saudi-Arabie niet in zonder vaccinatiebewijs en hun eigen reisorganisatie vraagt er om. Ze nemen dit dus ook zonder GGD inspanningen. De (niet verplichte) DTPvaccinatie nemen ze dan ook meestal niet, ondanks GGD adviezen. Niet alle genoemde ziekten zijn overigens 'makkelijk op te lopen'. Veruit de meeste mensen die ongevaccineerd op vakantie gaan naar Egypte en Turkije lopen niets op. Tenslotte : het risico op tetanus besmetting is in het buitenland niet groter dan in eigen land.

Top