ACTUEEL

Aantal zelfdodingen weer toegenomen

Het aantal zelfdodingen is weer toegenomen. Vorig jaar maakten 1753 mensen een einde aan hun leven, dat zijn er 106 (6 procent) meer dan in 2011. Het aantal stijgt nu al voor het vijfde jaar op rij.

De toename is het grootst onder mensen tussen de 30 en 70 jaar. Maar ook het aantal erg jonge mensen dat zelfmoord pleegde, nam weer toe. 6 mensen jonger dan 15 jaar en 45 jongeren tussen de 15 en 20 jaar stapten vorig jaar uit het leven. Gemiddeld 10,5 op de 100.000 inwoners in Nederland maakt zelf een einde aan zijn of haar leven, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ophanging

De meest voorkomende manier van zelfdoding is ophanging of verwurging, gevolgd door een overdosis medicijnen of alcohol en voor de trein springen. Ongehuwden en mannen maken vaker een eind aan hun leven dan getrouwde mensen en vrouwen.

Verruit de meeste mensen die een eind aan hun leven maken, hebben te kampen met psychische stoornissen. Huiselijke omstandigheden of fysieke stoornissen komen ook regelmatig voor, maar ook heel vaak is de reden niet bekend.

Crisis

In verschillende andere landen is net als in Nederland het aantal zelfdodingen sinds 2008, het begin van de financiële crisis, toegenomen. Een direct verband is echter niet aan te tonen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top