ACTUEEL

Zuivelgigant waarschuwt voor bacterie

Producten van de grootste zuivelexporteur ter wereld zijn mogelijk besmet met een bacterie die de gevaarlijke vergiftiging botulisme kan veroorzaken. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Fonterra heeft zaterdag acht afnemers gewaarschuwd. Zij onderzoeken met spoed of de besmette grondstoffen in hun producten zijn beland, berichtte de publieke omroep van Nieuw-Zeeland TVNZ zaterdag.

Afgelopen week bleek uit tests dat de gevaarlijke bacterie mogelijk terecht is gekomen in drie partijen weiproteïneconcentraat, een product dat onder meer wordt gebruikt in babymelkpoeder en sportdranken. Het spul is al in mei 2012 geproduceerd.

Besmettingen

De besmette producten zijn vrijwel zeker niet in Nederland terechtgekomen. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laten weten. Nederland is met Nieuw-Zeeland aangesloten bij een systeem waarbij landen elkaar waarschuwen voor risico’s. Europa heeft nu niets gehoord.

Er zijn volgens de Nieuw-Zeelandse omroep geen ziekte- of sterfgevallen bekend die het gevolg kunnen zijn van de besmetting. Ook de oorzaak van het probleem is inmiddels weggenomen. Uit onderzoek bleek dat een stuk pijp in een fabriek destijds niet goed gesteriliseerd was.

Bacterie Clostridium

In maart van dit jaar bleek pas dat er mogelijk iets aan de hand was, stelde het bedrijf zaterdag. Toen werd duidelijk dat de bacterie Clostridium in het concentraat zat, maar nog niet dat het om de schadelijke variant ging. Er bestaan namelijk honderden soorten Clostridium en de meeste daarvan zijn onschadelijk.

China

De besmetting kan leiden tot het terugroepen van producten. Zo heeft de Chinese overheid importeurs van Nieuw-Zeelandse zuivel kort na de bekendmaking opgedragen om producten die besmet zouden kunnen zijn zo snel mogelijk uit de handel te halen. Het Aziatische land heeft inspectiediensten bovendien opgedragen om het toezicht op zuivel uit Nieuw-Zeeland per direct op te voeren.

Fonterra heeft niet bekendgemaakt bij welke afnemers mogelijk besmette voorraden terecht zijn gekomen. Volgens het bedrijf staat verder in ieder geval vast dat zuivelproducten als melk, yoghurt en kaas niet besmet zijn. De coöperatieve multinational Fonterra neemt meer dan een derde van de internationale zuivelexport voor zijn rekening.

Onderzoek

De Nieuw-Zeelandse regering wil een onderzoek naar het zuivelbedrijf Fonterra. Dat meldt de NOS. Volgens premier Key zijn er nog veel vragen over waarom het bedrijf zo lang heeft gewacht met een waarschuwing over een botulisme-verontreiniging.

(ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top