ACTUEEL

CC Zorgadviseurs en Prismant halen The Productive Ward naar Nederland

Prismant en CC Zorgadviseurs introduceren het Engelse verbeterprogramma The Productive Ward in Nederland. Daartoe hebben ze deze week een samenwerkingsovereenkomst getekend met het NHS Institute for Innovation and Improvement.

Dertig procent meer tijd voor patiëntenzorg

Deelnemende instellingen voor gezondheidszorg in Engeland hebben met The Productive Ward doorslaande successen geboekt. Verplegend personeel kan tot dertig procent meer tijd besteden aan daadwerkelijke patiëntenzorg. De overdrachtstijd is met dertig procent verminderd. De medicijnronde kost nog maar de helft van de tijd en het aantal verspilde maaltijden neemt af van zeven naar slechts een procent.

Zelfvertrouwen leidinggevenden

“Het unieke karakter van The Productive Ward is dat medewerkers niet te horen krijgen wat ze moeten doen”, stelt Arjen Jeninga, managing partner van CC Zorgadviseurs. “Integendeel, de nadruk ligt op het ontwikkelen van vaardigheden en zelfvertrouwen bij leidinggevenden en hun teams om zelf robuuste processen te ontwikkelen en zo op een consistente manier zorg te leveren.” Volgens Jeninga biedt het programma medewerkers de gelegenheid om hun eigen processen te besturen en zelf veranderingen door te voeren die de werkomgeving en de zorg voor de patiënt verbeteren.

Tevredenheid personeel en patiënten neemt toe

Organisatieadviseur Jacob de Moel heeft Prismant en CC Zorgadviseurs geholpen om The Productive Ward naar Nederland te halen. Als geen ander kent hij de voordelen van verbeterprogramma: “Het leidt tot een afname van de verblijfsduur van patiënten, reduceert ongeplande afwezigheid van personeel en brengt het aantal infecties en klachten van patiënten naar beneden. Daartegen neemt de tevredenheid van personeel en patiënten fors toe.”

Tweejarig verbeterprogramma

In Nederland begint de uitvoering van The Productive Ward in ziekenhuizen met een twee jaar durend programma. De implementatie begint op twee afdelingen per ziekenhuis. Later volgt de rest van het ziekenhuis. Prismant en fusiepartners CC Zorgadviseurs en Walvis ConsultingGroep begeleiden de ziekenhuizen bij de invoering.

NHS Institute for Innovation and Improvement

Het NHS Institute for Innovation and Improvement helpt het gezondheidszorgsysteem in Engeland bij verbeteringen voor patiënten en publiek door in hoog tempo nieuwe werkmethoden, nieuwe technologie en toonaangevend leiderschap te ontwikkelen en te verspreiden. The Productive Ward is het eerste programma in The Productive Series, een methode die is gebaseerd op de toepassing van industriële concepten in de gezondheidszorg. De doelen: de efficiëntie verhogen, de veiligheid van de patiënt vergroten en meer tijd vrij maken voor de verzorging van de patiënt. Andere programma's zijn The Productive Mental Health Ward, The Productive Community Hospital en The Productive Leader. Later dit jaar introduceert het NHS Institute bovendien The Productive Operating Theatre en Productive Community Services.

Praktijkgerichte en heldere modules

De modules zijn in duidelijke en praktijkgerichte taal geschreven en bevatten een mengeling van hulpmiddelen en technieken die kunnen worden toegepast op tal van klinische gebieden. Dit leidt tot een grotere consistentie in de gang van zaken en stimuleert medewerkers om problemen op dezelfde manier te overdenken en te benaderen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

g.c.j.m. van hest

9 juli 2009

Goed plan! Ook prima toe te passen in V&V sector en andere delen in de gezondheidszorg. De arbeidstevredenheid zal er ook enorm door toenemen!

Top