ACTUEEL

‘Gehandicaptenzorg vaak onder minimumnorm’

Twee derde van de instellingen in de gehandicaptenzorg voldoet niet aan de minimumnorm, 27 procent voldoet wel aan de norm. Verder gebruikt 10 procent van de instellingen nog de zogenaamde Zweedse band, terwijl in ons land gestreefd wordt deze manier van vastbinden van patiënten uit te bannen.

Dat concludeert Nieuwsuur op basis van verslagen van onverwachte bezoeken die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de afgelopen 6 maanden deed bij 44 instellingen.

Inspectieonderzoek

De inspectie toetste op vier onderdelen: veiligheid, ondersteuningsplan, de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen en de kwaliteit van het personeel en organisatie. Nieuwsuur heeft onderzocht hoe instellingen scoren op deze laatste twee terreinen.

Vrijheidsbeperking

Volgens Nieuwsuur gaat 57 procent van de instellingen slordig om met de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen zoals opsluiten, afzonderen of vastbinden van cliënten. In een kwart van de gevallen kent het personeel de regels met betrekking tot vrijheidsbeperking niet. In drie instellingen worden cliënten tegen hun zin opgesloten, zonder dat deze instellingen dit juridisch mogen.

D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp wil dat kabinet onderzoekt of verplegers wel voldoende getraind en opgeleid worden om kwetsbare patiënten te verzorgen, zo zei ze in het programma. Daarnaast wil ze dat de wet die over deze zorg gaat meteen na het reces wordt behandeld, zodat mensen in de gehandicaptenzorg duidelijkheid hebben over de normen, bijvoorbeeld voor het toepassen van dwangmaatregelen. (ANP/Skipr)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

van Heemstra ZorgSteedsBeter

6 augustus 2013

Toen de inspectie een half jaar geleden hetzelfde constateerde in de V&V-sector, bleek er een gunstig verband met het bestaan van een inspirerende en doorleefde missie en visie. Zou dat hier ook zo zijn? Dat is immers vaak een enorme oppepper om ellende te beperken!

Top