ACTUEEL

Gemeenten snijden in thuishulp met ‘zomerstop’

Gemeenten snijden in thuishulp met ‘zomerstop’

Verschillende gemeenten hebben de huishoudelijke hulp in de zomervakantieperiode geschrapt. De betreffende gemeenten hebben uit bezuinigingsoverwegingen in de contracten met aanbieders vastgelegd dat thuiszorghulpen gedurende hun vakantie niet vervangen worden. Cliënten komen hierdoor -soms onaangekondigd- tijdelijk zonder hulp te zitten. Dat blijkt uit een inventarisatie van Skipr.

Het schrappen van thuishulp in de vakantieperiode speelt in zeker dertien gemeenten. Dit zijn naast Apeldoorn, Epe en Lochem ook regio het Rijk van Nijmegen, waar tien gemeenten onder aanvoering van Nijmegen een gezamenlijke aanbesteding hebben gedaan. In deze laatste regio is het niet vervangen van vakantievierend personeel opgenomen in het officiële bestek voor de aanbesteding. In de aanbestedingsstukken staat dat “het in totaal is toegestaan om per klant maximaal zes weken per jaar geen vervanging te regelen”, waarvan twee weken in de zomervakantie.

Aanbesteding

Ook thuiszorgaanbieder Axxicom komt bij de aanbestedingsprocedures gemeenten tegen die een dergelijke clausule willen opnemen in het contract. Axxicom heeft met zestig gemeenten contracten gesloten en is bij de aanbestedingsronden drie keer geconfronteerd met gemeenten die een ‘zomerstop’ wilden bedingen. Axxicom weigerde hiermee in te stemmen en heeft volgens een woordvoerster mede om deze reden de aanbesteding in de regio Nijmegen verloren.

Besparen

Rien Zwart, directeur BV Vérian Care & Clean, winnaar van de aanbesteding in Nijmegen, schat dat gemeenten met de maatregel tot tien procent op jaarbasis aan zorgkosten besparen. “Reken maar uit: in plaats van 52 weken zorg per jaar gemiddeld zo’n 48 weken per cliënt”, aldus Zwart.

Signaleringsfunctie

Cliënten die door de ‘zomerstop’ worden getroffen, worden geacht om tijdelijk hun eigen netwerk in te schakelen, tenzij ze hier niet toe in staat zijn of om andere reden te zeer zijn aangewezen op thuishulp. “Ondernemer meldt verlof tijdig bij de klant zodat de klant eventueel zijn netwerk kan inschakelen voor het tijdelijk leveren van hulp”, staat in het bestek in Nijmegen te lezen. “Als op basis van de signaleringsfunctie van de Ondernemer blijkt dat het belang van de klant dusdanig is dat de hulp continu aangeboden dient te blijven, dan dient Ondernemer deze continuïteit te bieden.”

Echt nodig

“Waar het echt nodig is, wordt hulp altijd vervangen”, aldus Zwart. Maar een definitie van “echt nodig” is er niet, erkent hij desgevraagd. “Dat wordt op individueel niveau bepaald.”

Communicatie

In Nijmegen krijgt op dit moment zo’n 80 procent van de 4500 Verián-cliënten vervangende hulp. Vervanging gaat altijd in overleg en rekening houdend met de wensen van de cliënt, aldus Zwart. Skipr beschikt over aanwijzingen dat de communicatie met klanten niet overal naar behoren verloopt. Zo kreeg een 77-jarige alleenstaande inwoner van Groesbeek medio juli van zijn vaste thuishulp pas vlak voor haar vertrek te horen dat ze drie weken weg zou zijn. Daarbij gaf de thuishulp aan dat ze niet wist of er vervanging was geregeld. Ondanks een schriftelijk verzoek hiertoe, gevolgd door een telefonisch verzoek om opheldering, kwam er in de betreffende periode geen vervanging opdagen. Wel volgde eind juli een brief waarin Verián aangeeft “wij hebben ons uiterste best gedaan vervanging voor u te regelen, helaas is dit niet gelukt” en “sorry voor het ongemak.”

In een reactie stelt Verián dat het om een incidenteel geval gaat waarbij het in de planning is misgegaan.

16 Reacties

om een reactie achter te laten

van Zanten

7 augustus 2013

Men vergeet voor het gemak maar even dat het 'netwerk' dat deze clienten blijkbaar geacht worden te hebben ook met vakantie (veelel in het buitenland) is dus daar heb je niet zo veel aan.

Anoniem

7 augustus 2013

De meeste mensen hebben kinderen en deze kunnen best een paar keer per jaar invallen. Het excuus, ze zijn op vakantie of ze werken zelf is goedkoop.
Vaak denken ze, dat de de hulp wel. Trouwens er wordt vaak op de hulp neergekeken.92

Dalmijn

7 augustus 2013

De volgende stap laat zich raden.

" Als u vier weken zonder kunt wordt het volgend jaar het dubbele"

De overheid : voorspelbaar in haar onvoorspelbaarheid

Anoniem

7 augustus 2013

Wat een briljante (maar niet heus) bezuinigingsmaatregel !
Alsof het leven rekening houdt met vakanties. Aan de betreffende gemeenten een tip: er zijn nog meer vakanties. Deze manier van bezuinigen is een goede manier om de kwaliteit van het leven van hulpbehoevenden te bekorten. Spreekt hieruit de visie dat ouderen en hulpbehoevenden er niet toe doen in deze samenleving? Wordt het niet de hoogste tijd dat de gemeenten kleur gaan bekennen en aan de bevolking duidelijk maken waar de werkelijke keuzes liggen in de uitgaven? De arrogantie voorbij ?

Teunissen

7 augustus 2013

In vervolg op de volgende stap die Dalmijn omschrijft: Soylent Green (een film die u gezien moet hebben).
De arrogantie van de macht viert hoogtij.
En een tikje cynisch: tja, de bonussen moeten érgens van betaald worden.

A3iaan

7 augustus 2013

@Anoniem (reactie 2)
Wat een onzin, de door u genoemde bezwaren zijn echt. Iedereen gaat toch op vakantie. En de opmerking "er wordt vaak op de hulp neergekeken" getuigt van een stuk arrogantie aan uw zijde!!!!! De personen die van hun hulp afhankelijk zijn zullen nooit op een dergelijke botte wijze reageren.

Anoniem

7 augustus 2013

Tegenwoordig krijg je geen hulp als je voldoende mantelzorg hebt dus de vakantie is niet door een ander op te vangen.
Zoals gewoonlijk zijn de zwakkere weer de dupe, degene die voldoende geld hebben kunnen zelf huishoudelijke hulp inkopen.

Anoniem

7 augustus 2013

Aanbestedingen maken meer kapot dan je lief is.

Gulpen bc

8 augustus 2013

De aanbestedingsafspraken zijn helaas voor de Gemeente geen wet.
Er zijn daardoor wel degelijk juridische mogelijkheden voor de gebruikers van zorg.
De Gemeentes hebben immers in hun beschikkingsbesluit vastgesteld dat er een compensatie behoefte aanwezig is.
Een spoedeisende procedure kan hulp bieden in deze situatie mits er vooraf een goede strategie gevolgd wordt.

dirkjan

8 augustus 2013

Ben zelf gewoon een paar dagen minder met vakantie gegaan en heb zo voor mijn moeder kunnen zorgen. Dat gez**k hier altijd. Zitten de klagers zelf lekker in de zon en mag moeder liggen bakken in haar huisje. Want die hulp is er echt niet de hele dag. Een beetje zielig doen om zogenaamd sociaal bewogen over te komen. Stop met het verspillen van je tijd met het klagen en ga aan het werk in je eigen buurt.

Borsjé

8 augustus 2013

Met in het achterhoofd het besef dat gemeenten erg goed zijn met ons geld over de balk te smijten, kan deze bezuiniging er bij mij niet in. Ik heb zelf een moeder die, door medische missers, hulpbehoevend is geworden. Ik help haar als zoon zoveel als ik kan en gelukkig heeft ze ook heel goede buren. Maar hoe zit het met ouderen zonder kinderen en geen goede buren/vrienden (netwerk)? Heel schrijnend!

Borsjé

8 augustus 2013

Vooral het laatste stukje in het artikel is veelzeggend. Zonder netwerk (of met netwerk dat niet beschikbaar is) en de slechte communicatie val je buiten de boot. Incidenteel geval? Dat betekend dus dat je je eigen buidel(tje) moet trekken en dat is precies wat de bedoeling is.

Anoniem

8 augustus 2013

Dat is wel erg hoor, ouderen en hulpbehoevenden worden steeds meer de dupe van de bezuinigings regels van het rijk.

Laten de mensen met deze hoge salarissen dit werk maar eens gaan doen, dan kunnen zien dat de mensen die het nodig hebben ook echt nodig hebben.

Waar gaan we naar toe, volgende jaar krijgt u als u hulp met vakantie geen vervanging. Waar slaat dat allemaal op.

Hoving

8 augustus 2013

Ik denk dat de Betreffende gemeenten vast wel in hun visie de zin hebben staan: " het belang van de cliënt staat voorop". En vervolgens vergeten zijn er bij te schrijven: "behalve als het ons niet uitkomt".

van den Wittenboer

9 augustus 2013

De overheid voert in het geniep een afbouwbeleid op zorg voor bepaalde groepen -lees Peter Singer- in de samenleving die niets of weinig meer opleveren maar steeds meer gaan kosten.Dat is te merken in bezuiniging op personeel in verpleeghuizen en thans in de thuiszorg.Straks gaan steeds minder mensen uit deze groepen zich nog als mens in deze wereld gelukkig voelen en dus overbodig.De overheid gaat de pil van Drion promoten via de media.Dat zijn allemaal tekenen van het beleid van Nazi Duitsland terug laten keren,echter te verstaan op een moderne manier: "onder de dekmantel van democratische orde".

door: IFUD of Human Rights

http://ifudofhumanrights.webs.com

Moras

12 augustus 2013

Nog effe en de ouderen worden als grofvuil aan de kant gezet om het al jaren falende overheidsbeleid finacieëel rond te breien.
Langer door werken terwijl er geen werk meer voor deze ouderen beschikbaar is en komt .
Leuke vooruitzichten na een arbeidzaam leven, wat een welverdiende oude dag had moeten worden, loopt voor heel veel ouderen uit op een onverwachte nacht merrie.

Top