ACTUEEL

‘Zomerstop in thuishulp is onzinnig’

‘Zomerstop in thuishulp is onzinnig’

Het standaard niet vervangen van vakantievierende thuishulpen, is onzinnig en mogelijk contraproductief. Dat betogen verschillende partijen in reactie op berichtgeving in Skipr. Daaruit komt naar voren dat verschillende gemeenten bezuinigen op de huishoudelijke hulp door thuiszorghulpen tijdens hun vakantie niet te vervangen.

“Mensen confronteren met een zomerstop is onzinnig. Het eigen netwerk is in die periode bovendien vaak ook op vakantie”, zegt Johan Bakker van ouderenbond PCOB. “Iedereen begrijpt dat er bezuinigd moet worden. Wij ondersteunen het uitgangspunt dat staatssecretaris Van Rijn van VWS voorstaat, namelijk dat ouderen zoveel mogelijk eigen verantwoordelijk en regie nemen. Maar dan moeten zij hiervoor wel de tools in handen krijgen. Geef hen dan echt de regie en laat ze zelf bepalen in welke vier of zes weken per jaar ze zelf voor vervangende hulp zorgen. Dan bereiken gemeenten hetzelfde, maar houden mensen maximaal de regie.”

Zorgelijke ontwikkeling

Rien Zwart, directeur van BV Vérian Care&Clean, een van de thuishulpaanbieders in Nijmegen en omliggende gemeenten, die de ‘zomerstop’ in het contract met de aanbieders hebben opgenomen, noemt het een “zorgelijke ontwikkeling”. “De populatie verandert van licht zorgbehoeftig naar steeds meer zorgbehoeftig. Als je bezuinigt op de basis, wat de huishoudelijke hulp is, escaleert het uiteindelijk op andere fronten. Het is een kortetermijnoplossing, uiteindelijk pakt het duurder uit.”

Verbod op zomerstop

Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP heeft inmiddels schriftelijk vragen gesteld aan staatssecretaris Van Rijn. Zij vindt zo’n ‘zomerstop’ onwenselijk en vraagt of de staatssecretaris de gemeenten dit wil verbieden. ook vraagt zij: "Vindt u het een goede verhouding dat enerzijds wethouders op het strand liggen terwijl hun eigen inwoners mogelijk vervuilen en vereenzamen vanwege een ‘zomerstop’?" Leijten wil verder weten hoe het mogelijk is, dat het is toegestaan om per patiënt maximaal zes weken per jaar geen vervanging te regelen als voor zorg in natura een totaalprijs geldt en er vervanging moet zijn. Leijten wil onder meer weten welke gemeenten dit beleid hanteren.

Thuishulp is geen recht

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft hierop geen zicht. Een woordvoerster laat aan Skipr weten dat de VNG geen statistieken bijhoudt op dit gebied. Zij wijst verder op de beleidsvrijheid die gemeenten op dit gebied hebben. Huishoudelijke hulp is geen in de AWBZ verzekerd recht meer, maar een voorziening onder de verantwoordelijkheid van gemeenten in het kader van de Wmo. Wat bij VNG wel bekend is, is dat thuiszorgorganisaties in de zomermaanden vaak moeite hebben met het vinden van vervangende hulp. Daartegenover staat volgens de woordvoerster dat cliënten vaak aangeven geen behoefte te hebben aan vervanging als de vaste hulp met vakantie is.

Toekomst

Brancheorganisatie ActiZ vindt het een zaak van zorgondernemers zelf hoe ze hiermee omgaan en of ze wel of niet aanbesteden”, zegt woordvoerster Bernadet Naber. Bovendien gaat het niet om de aanbesteding van zorgtaken, maar om huishoudelijke hulp zoals schoonmaakwerzaamheden, zegt Naber. "We moeten het niet groter maken dan het is. Er zijn gemeenten die een zomerstop hanteren, maar het is geen landelijk probleem. Kijk liever naar het perspectief per 2015; het budget voor huishoudelijke hulp gaat dan overal met 40 procent omlaag gaat. Laten we vooral nadenken over een transitieplan voor de hervormingen in de langdurige zorg.”

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

9 augustus 2013

Ik kan mij helemaal vinden in de uitspraak van Naber: "We moeten het niet groter maken dan het is". Het betreft Huishoudelijke hulp en geen verzorging of verpleging. En ja Renske Leijten ook een wethouder mag vakantie hebben. En indien een inwoner tijdens een vakantiestop te komen vereenzamen dan is er meer aan de hand, kom Renske Leijten denk zelf ook even na. En dan mijn vraag aan u: wat doet u aan mantel en/of naasten zorg?? Of ligt u toevallig naast de wethouder op het strand nu. Het is zo makkelijk om een ander op zijn verantwoording te wijzen, kijk eerst naar u zelf. Schreeuwen kunnen we allemaal.

Hoogenboom

9 augustus 2013

De reactie van Actiz vind ik een interessante. Thuiszorg kan blijkbaar de zomerstop niet aan. Is dat een probleem? Zo ja, dan is er een gat in de markt en kunnen andere partijen hierop inspringen. Bijvoorbeeld studenten HBO-V inzetten. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Niet alles moet in regeltjes worden vastgelegd.

Alice in Zurgland

9 augustus 2013

De woordvoerster van de VNG weet niet welke gemeenten hun kwetsbare burgers tijdens de 'vakantie' laten vervuilen maar weet wel dat 'dat cliënten vaak aangeven geen behoefte te hebben aan vervanging als de vaste hulp met vakantie is'. Asjemenou! Heb ik iets gemist? Telepathische vakantiekeukentafelgesprekken misschien? Kom op, Skipr! Een beetje doorgraven cq -vragen aub....een woordvoerster wordt betaald om te draaien en te verhullen.....

Gulpen bc

9 augustus 2013

De ontvangers van zorg doen er beter aan om hun juridische mogelijkheden te benutten die zijn er in deze kwesties.
Zelf heb ik meerdere keren zorg afgedwongen bij de rechter.
Ik moet iedere keer weer opmerken dat de zorgontvanger vaak niet weet wat zijn mogelijkheden zijn.
Berusten in een slechte situatie is in deze fataal.

De Vries-Kouwenhoven

9 augustus 2013

Ook de thuishulpen moeten een kans hebben om met vakantie te kunnen en niet blijven doorwerken. Daar zou ook toezicht op moeten zijn! Moeten hun werkgevers dat niet doen? Straks zijn al die thuishulpen ziek en overspannen.

Anoniem

14 augustus 2013

Niet alleen de zorgsterren gaan met vakantie, maar, ja... ook vaak de familie vanwege de schoolvakanties. Dan zijn het aantal mantelzorgsterren om je heen ook beperkter.
Dus inderdaad HBOstudenten kunnen hier vakantiegeld verdienen. Ook tijdelijk werkeloze zorgsterren? Ik kan me niet voorstellen dat men 6 weken zonder hushoudelijke hulp kan, is die dan wel echt nodig?

Top