ACTUEEL

Patiëntenclub vermoedt vaker onbevoegde dokter

Patiëntenclub vermoedt vaker onbevoegde dokter

Hartpatiënten Nederland vreest dat in kleine ziekenhuizen geregeld hartingrepen worden uitgevoerd door onbevoegde specialisten. De belangenvereniging roept daarom patiënten en nabestaanden met klachten over ziekenhuizen op om zich te melden.

Hartpatiënten Nederland doet de oproep naar aanleiding van de kwestie rond chirurg Robert Muller. Deze verrichtte in het Bethesdaziekenhuis in Hoogeveen vaatoperaties zonder de juiste papieren te hebben. In maart 2012 overleed één van zijn patiënten na een complexe vaatoperatie, zijn rol bij andere sterfgevallen wordt nader onderzocht. In 2009 overleed in het Lucas Ziekenhuis Winschoten ook al een vrouw door ernstige fouten van een onbekwame en onbevoegde chirurg.

Topje van de ijsberg

Hartpatiënten Nederland vreest dat deze affaires “het topje van de ijsberg” zijn. "Als we deze twee gevallen zien, dan valt niet uit te sluiten dat het op grotere schaal gebeurt", zegt Henri Haenen. "Om die reden roepen we patiënten ook op om zich bij ons te melden, zodat we zicht op de omvang van het probleem krijgen." Volgens Haenen hebben kleine ziekenhuizen ook een economisch motief om het niet zo nauw te nemen met de bevoegdheid van artsen. “Om te overleven moeten kleine streekziekenhuizen omzet draaien”, aldus Haenen. “Maar de boekhouder mag natuurlijk niet de baas zijn in de operatiekamer.”

Richtlijnen

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) weerspreekt in de Volkskrant dat niet-bevoegde chirurgen hun gang kunnen gaan in kleine ziekenhuizen. Volgens de NVZ hanteren de medisch specialisten juist steeds strengere richtlijnen van de wetenschappelijke verenigingen en laten ze complexe vaatchirurgische operaties over aan gekwalificeerde vaatchirurgen.

Schorsing

In de kwestie Muller heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ingegrepen. De IGZ heeft Muller vanwege “reëel gevaar voor de veiligheid van patiënten” verboden om nog langer complexe vaatchirurgische zorg te verlenen. De chirurg was maandenlang onvindbaar voor de inspectie. Het bevel niet langer complexe vaatchirurgische zorg te verlenen is gestuurd naar zijn advocaat in Den Haag. Volgens het Dagblad van het Noorden was Muller uitgeweken naar de Antillen, waar hij in een ziekenhuis op Sint Maarten heeft gewerkt. Momenteel zou hij een baan in Frankrijk hebben.

Kritiek

Hartpatiënten Nederland luidde vorig jaar ook al de noodklok over de kwaliteit van de hartchirurgische zorg in Nederland. Naar aanleiding van calamiteiten  in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis en het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis sprak Hartpatiënten Nederland van “bredere signalen dat de kwaliteit van de hartzorg onder druk staat”. De noodkreet kwam Hartpatiënten Nederland op kritiek van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) te staan. Volgens de beroepsvereniging zaaide de patiëntenvereniging nodeloos onrust over de kwaliteit van de cardiologische zorg in Nederland. Nadien diende zich opnieuw een grote affaire aan in de vorm van het HagaZiekenhuis waar de afdeling cardiochirurgie jarenlang met hoge sterftecijfers bleek te kampen.

 

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

12 augustus 2013

En volgens onze ministers, inclusief Rutte en Schippers is de gezondheidszorg in Nederland zowat de beste van Europa....
De Nederlanders laten hun lijf en leden over aan een stel amateurs...!!!

Noordhoek

13 augustus 2013

Noemt u een patientenorganisatie geen ' club' . Beetje denigrerend

Minkema

15 augustus 2013

Goede zaak dat patiënten zich hardop zorgen maken om de kwalificaties van behandelend artsen. Dan ligt een eventueel probleem tenminste op tafel, kunnen zorgen wellicht worden weggenomen, en eventuele onregelmatigheden worden aangepakt.

Vergelijk dat eens met het Nederlandse onderwijs. Doordat onderwijsinstellingen geen enkele verantwoording hoeven af te leggen over kwalificaties van docenten, en in de afgelopen jaren massaal en ongezien iedereen als 'leraar' konden aanstellen die ze maar wilden, staan er nu meer dan 20.000 onbevoegde leraren voor de klas in het voortgezet onderwijs. Die geven les, maar ook cijfers aan onze leerlingen. Onder hen is koren, maar ook kaf. En niemand weet in welke verhouding.

De uitvlucnten stapelen zich op:
- wat zegt zo'n papiertje nou?
- bevoegd is nog niet bekwaam
- het gaat er om dat het in je zit
- laat dat nu maar aan de rector over

Dergelijke praktijken en uitvluchten ondermijnen hebben de kwaliteit in de beroepsgroep ernstig ondermijnd, evenals het vertrouwen dat mensen kunnen hebben in de kwalificaties van degene die hun kinderen lesgeeft.

Kortom, de kwestie bevoegd/onbevoegd dient niet lichtzinnig opgenomen te worden. Vertrouwen in beroepsbeoefenaars moet worden verdiend, en zij verdienen dat door zich net als hun collega's formeel te kwalificeren. Daarbij passen geen sluipweggetjes of achterdeurtjes.

Top