Tech

EPD passeert grens van 1 miljoen

Eén miljoen Nederlanders hebben toestemming gegeven voor het delen van medische informatie via het elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat meldt NRC Handelsblad op basis van cijfers van Vereniging Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), die het EPD landelijk invoert.

De één miljoen grens staat nog ver af van de uiteindelijke doelstelling van de initiatiefnemers van het EPD. VZVZ hoopte dat dit jaar acht miljoen Nederlanders akkoord zouden gaan. “We hadden graag flink meer aanmeldingen gehad”, aldus een woordvoerder in het NRC. “Maar het eerste miljoen is het moeilijkste miljoen.”

Administratieve oorzaken

Onder zorgverleners is de animo groter. Tweederde huisartsen en apothekers zijn aangesloten. NRC meldt dat sinds juni het aantal aangesloten huisartsen wel met tientallen is gedaald. VZVZ wijt dit tegenover de krant aan "administratieve oorzaken." Zo moeten verlopen contracten opnieuw verlengd worden en kan het voorkomen dat praktijken sluiten.

Doorstart

Het huidige EPD is een private doorstart van het systeem dat in 2011 op grond van privacy- en veiligheidsoverwegingen unaniem werd verworpen door de Eerste Kamer. De Tweede Kamer ging akkoord met deze doorstart, mits het EPD geen landelijk systeem zou worden. Bovendien moeten  patiënten vooraf expliciet instemmen met het gebruik van hun medische gegevens.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

13 augustus 2013

Wensdenken: “Maar het eerste miljoen is het moeilijkste miljoen.”
Al aanwijzingen dat het tweede miljoen vlotter gaat?

E v Veen

14 augustus 2013

Ik vraag me af hoeveel van die miljoen mensen daadwerkelijk een handtekening op een formulier hebben gezet, en hoeveel mensen zonder expliciete toestemming aan het systeem zijn toegevoegd.

Van de Vijver

14 augustus 2013

Ik begrijp die lage cijfers wel. Patiënten moeten zelf het initiatief nemen en de huisarts ziet zich geconfronteerd met een enorme hoeveelheid administratie. Dus beide partijen staan niet te trappelen van ongeduld.

van Zanten

14 augustus 2013

Voor de duidelijkheid, er is helemaal geen landelijk EPD. Wat we nu hebben is een netwerk met een knutselsysteem van vaak gammele lokale toepassingen wat qua architectuur 10 jaar geleden al achterhaald was. Politieke dogma's en een onvoorstelbare hoeveelheid onkunde in de zorgsector hebben tot dit systeem geleid.

Met de kop in het zand blijft men doorgaan met het implementeren van een systeem wat nooit zal gaan werken in deze opzet. Het is onvoorstelbaar hoe onze overheid hier mee omgaat en weigert om te kijken naar oplossingen in het buitenland http://www.skipr.nl/actueel/id14984-zweden-krijgen-zeggenschap-over-eigen-epd.html die wel goed werken.

Top