ACTUEEL

Bussemaker stopt thuiszorgcowboys

Het kabinet wil de commercialisering van de thuiszorg een halt toeroepen door de macht van aandeelhouders te beperken. Nu zijn er thuiszorgbedrijven waarvan de eigenaren vooral bezig zijn met geld verdienen, waardoor goede zorg voor de cliënten op het tweede plan komt.

Misstanden thuiszorg

Staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS wil de zogenaamde cowboys in de thuiszorg gaan bestrijden, heeft zij de Tweede Kamer donderdag laten weten. Vorige maand trok de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)  aan de bel over misstanden bij nieuwe aanbieders van thuiszorg. De zorg is ondermaats en er is zelfs sprake van fraude en oplichting.

Regels aanscherpen

In tegenstelling tot de ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen, mag er in de thuiszorg wel winst worden gemaakt en is er ruimte voor investeerders. Nu dat leidt tot uitwassen, wil Bussemaker de regels voor aandeelhouders aanscherpen. Zij vindt de zorg geen markt, maar er moet wel ruimte blijven voor creatief ondernemerschap in de thuiszorg.

AWBZ aan wijzigingen onderhevig

Voor verpleeg- en verzorgingshuizen is het aantrekken van geld van buiten niet aan de orde. In een sector die langdurige zorg levert, passen geen instelling die op winst uit zijn. Bovendien staat de AWBZ de komende tijd nog genoeg andere veranderingen te wachten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top