ACTUEEL

IGZ: ‘Gehandicaptenzorg niet verslechterd’

De gehandicaptenzorg is sinds 2007 niet verslechterd. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een verklaring op de eigen website.

Met de verklaring reageert de IGZ op de uitzendingen van actualiteitenprogramma Nieuwsuur van 5 en 13 augustus. Hierin besteedde Nieuwsuur aandacht aan misstanden in de gehandicaptenzorg in het algemeen en bij NOVO in Groningen in het bijzonder. Volgens de IGZ constateert Nieuwsuur ten onrechte dat de gehandicaptenzorg sinds 2007 is verslechterd. “In 2007 werd op een andere wijze toezicht gehouden dan nu”, aldus de inspectie. “Cijfers uit deze periode kun je dan ook niet zomaar vergelijken met cijfers uit latere jaren.”

Aandacht

De aandacht voor de kwaliteit van de gehandicaptenzorg zorg is opgeflakkerd na de Nieuwsuur-uitzending over het overlijden van een 44-jarige bewoonster van Behandelcentrum Onnen van NOVO. De IGZ deed hier onderzoek naar en concludeerde dat “dit incident kon plaatsvinden vanwege structurele tekortkomingen in de zorg. Zo was onder andere de kwaliteit van het personeel niet afgestemd op de doelgroep”.  

Risico’s

Ook concludeerde de inspectie dat er sprake was van hoge tot zeer hoge risico’s, waardoor de veiligheid van zorg in het geding was. De inspectie liet vervolgens weten voornemens te zijn om het Behandelcentrum Onnen onder verscherpt toezicht te plaatsen. Naar aanleiding hiervan besloot NOVO de locatie te sluiten. De bevindingen van het onderzoek naar de locatie in Onnen vormden voor de inspectie aanleiding om ook te kijken naar andere locaties van Novo. Dat onderzoek loopt nog.

 

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

16 augustus 2013

De " igz" kan goed uit zijn nek lullen,dat wel..."inspectie"humpf....

joze

18 augustus 2013

Ze praten zichzelf schoon, de gehandicapten en voorzieningen zijn heeeellll erg verslechterd. Als je er zelf niets mee van doen hebt dan weet je niet hoe het allemaal niet werkt. Er is geen kwaliteit van leven meer. Overal eigen betalingen zodat je voor je eigen niets meer overhoudt. Ik baal ervan, chronisch zieken en gehandicapten hebben hier niet om gevraagd en het zich zelf niet aangedaan maar ze worden uitgemolken tot en met. Chronisch ziek zijn kost heel veel geld, en tegemoetkomingen zijn er niet meer. Geen geld is ook minder zorg.

Arbouw-Kikkert

19 augustus 2013

Ik weet niet hoe de inspectie hierbij komt. Ik loop al heel wat jaartjes mee in de gehandicaptenzorg en zo achteruit gegaan zoals het nu is heb ik het de laatste 6 jaar niet mee gemaakt. Het is ook niet voor niets dat ouders van clienten die in een instelling wonen zich grote zorgen maken over hun kinderen, zeker voor de toekomst want het zal alleen nog maar verder achter uit gaan.

Top