ACTUEEL

Ziekenhuizen alert op risico’s medische technologie

Ziekenhuizen alert op risico’s medische technologie

Het Maastricht UMC+ en het UMC Utrecht ontwikkelen samen met The Competence Group (TCG) een generieke e-learning-opleiding ‘Awareness Veiligheid en Medische Technologie’. Deze opleiding wordt geschikt gemaakt voor de gehele zorgsector.

“Dit jaar breidt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het toezicht op gebruik van medische apparatuur uit. Het MUMC+ en UMC Utrecht willen haar medewerkers zo goed mogelijk voorbereiden”, zegt Josette Donnison, educatief consultant TCG. “Deze nieuwe digitale opleiding legt hiervoor een uitstekende basis. De ziekenhuizen werken samen in het landelijke e-learning-netwerk Zorg Leren, waardoor de opleiding kostenbesparend wordt ontwikkeld en een praktische invulling krijgt. Zo ligt het accent van de opleiding op de gevaren zoals geconstateerd door het ECRI Institute, aangevuld met de Nederlandse ervaring.”

Convenant Medische Technologie

De ontwikkeling van deze nieuwe basisopleiding hangt samen met het Convenant Veilige Toepassing Medische Technologie. Het MUMC+ en het UMC Utrecht zijn vergevorderd in de implementatie van het convenant. Ad-Willem Mansoer, arts en namens TCG projectdeelnemer: ‘Tevens organiseert TCG samen met de ziekenhuizen een aantal Ronde Tafel sessies rond veilig gebruik van medische technologie, met als hoogtepunt het jaarlijkse symposium Patiëntveiligheid en Medische Technologie op 27 november aanstaande.”

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Cornelissen

16 augustus 2013

Ik was afgelopen jaar aanwezig op het genoemde symposium en ga komend jaar zeker weer. Hoop dit najaar ook aan te schuiven bij een Ronde Tafel sessie. Geïnteresseerden in veilig gebruik van medische technologie verwijs ik graag naar het artikel "Digitaal trainen en certificeren in de Medische Technologie - Van symposium tot best practice". Deze is gepubliceerd op M<T Integraal en gaat uitvoerig in op de ervaringen van het MUMC+: http://www.mtintegraal.nl/?p=80&editie=9&articleId=101

Gijsbers

19 augustus 2013

Goed zeg , ook die samenwerking tussen ziekenhuizen en de landelijke beschikbaarheid van het e learningsprogramma

Goernjev

21 augustus 2013

Ttot nu toe stond op apparaten voor medische doeleinden vermeld " alleen te gebruiken door bevoegde artsen'.
We komen langzaam in het peperdure tijdperk van alleen te gebruiken door geslaagden van de 'e-cursus- van Dr. Mansoer. Wat nu als die man zou overlijden? Wat nu als de providers het af laten weten straks? Je kan de kennis toch maar beter niet al te democratisch willen verdelen.
Weer een nieuw arbeidsterrein voor letselschade collegae. We gaan duidelijk voor de 100 miljard/jaar!

Cornelissen

27 augustus 2013

@Goernjev: Een opmerkelijk ongenuanceerde reactie. Als u goed leest, ziet u dat deze opleiding wordt ontwikkeld door inhoudelijk deskundigen van samenwerkende ziekenhuizen, niet door slechts een persoon. Daarna moet het resultaat van deze kostenbesparende samenwerking (de digitale opleiding) gezaghebbende accrediterende instanties als bijvoorbeeld het Kwaliteitsregister V&V kunnen passeren. Uw reactie geeft mij de indruk dat u niet goed op de hoogte bent van dit werkveld.

Top