ACTUEEL

'Ziekenhuizen bieden verboden Downtest aan'

Zeker vier ziekenhuizen in Nederland prikken bloed bij zwangere vrouwen en sturen dat op naar België om genetische afwijkingen bij baby's te achterhalen. Dat meldt Nieuwsuur donderdagavond. Vorig jaar floot minister Edith Schippers (Volksgezondheid) twee ziekenhuizen terug die bloed voor deze prenatale NIPT-test opstuurden.

De NIPT-test is een nieuwe bloedtest waarmee tijdens de zwangerschap onder meer het syndroom van Down kan worden opgespoord. Nu kan dat alleen door bijvoorbeeld vruchtwaterpunctie. Uit een inventarisatie van Nieuwsuur blijkt dat in ons land ongeveer 70 vrouwen per week de test via buitenlandse klinieken laten uitvoeren. Ze willen een vruchtwaterpunctie voorkomen, omdat daarbij een klein risico is op een miskraam.

Vergunning

Volgens Schippers is een aparte vergunning nodig voor de nieuwe techniek. "Dan kan de vergoedingssystematiek worden geregeld. Zolang de test in Nederland niet is toegestaan, kan van vergoeding uiteraard geen sprake zijn", aldus de minister.

Urgentie

Schippers: "Ik heb alle begrip voor de dilemma's waar vrouwen in deze situatie voor staan. Ik ben doordrongen van de urgentie en probeer waar mogelijk behulpzaam te zijn om een snelle maar zorgvuldige procedure te bevorderen. Daarbij hoop ik dat de Gezondheidsraad snel met een gedegen oordeel komt." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top