ACTUEEL

Van Halder wordt hoogste ambtenaar op VWS

Leon van Halder wordt per 1 november 2013 secretaris-generaal bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport VWS. De ministerraad draagt Van Halder voor op voorstel van minister Blok in overeenstemming met minister Schippers van VWS.

Van Halder is nu nog directeur-generaal Curatieve Zorg bij VWS. Daarvoor was hij onder meer directeur-generaal Wonen, Wijken en Integratie bij het voormalige ministerie van VROM en directeur-generaal Koninkrijksrelaties en Bestuur bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Van Halder studeerde Sociale Wetenschappen en Onderwijskunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

Van Halder volgt de Geert van Maanen op die per 1 november 2013 is benoemd tot directeur ABDTOPConsult. Van Maanen was sinds 1 april 2008 in dienst als secretaris generaal van VWS.

Veiligheid

In juni 2013 stelde Van Halder in een interview met Skipr  dat veiligheid in de zorg steeds belangrijker wordt. “Veiligheid is geen tijdelijk thema”, aldus Van Halder. “We gaan het dus ook vanuit de organisatie sterker neerzetten. Dit betekent ondermeer dat één lid van de raad van bestuur expliciet verantwoordelijk wordt voor kwaliteit en veiligheid.”

Bekijk hier het hele interview met Leon van Halder.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

17 augustus 2013

Opmerkelijk hoe de carrière van ambtenaren kan verlopen. Van directeur-generaal (DG) Koninkrijksrelaties en Bestuur via DG Wonen, Wijken en Integratie naar DG Curatieve Zorg en later secretaris-generaal VWS. Terwijl hij sociale wetenschappen en onderwijskunde gestudeerd heeft.

Is dhr. Van Halder dan superintelligent? Of een van de weinige ambtenaren 'who gets things done'? Het moet wel een van de twee zijn. Want in de medische wereld zou het nooit geaccepteerd worden dat een arts eerst als neuroloog werkt, vervolgens -- zonder behoorlijke omscholing -- als cardioloog, om vervolgens te gaan werken als orthopeed.

Mitrasing

17 augustus 2013

Niet zo onaardig Frank, hij is wellicht op cursus geweest bij ZN...

Anoniem

17 augustus 2013

@ Frank Conijn. Ambtenaren met kennis van zaken vertegenwoordigen macht, en die macht gaat (ook) ten koste van de macht van de politiek. Politici willen daarom dat ambtenaren frequent rouleren (job rotation) tussen sterk afwijkende vakgebieden, zodat ze nooit kennis van zaken opbouwen.

En dan begrijp je ook gelijk waarom VWS zo zwak staat ten opzichte van lobbygroeperingen. Zij bouwen wel degelijk kennis op en weten zo hun invloed te laten toenemen. Verder had VWS heel wat slechter af kunnen zijn dan met Leon van Halder.

Frank Conijn

18 augustus 2013

@ Anoniem: dan zijn we mooi in de aap gelogeerd. Ten eerste omdat volgens uw redenering de derde macht zaken doordrukt die tegen de wens van het parlement ingaan, ten tweede omdat ministers en staatssecretarissen mensen om zich heen hebben met weinig verstand van zaken.

zwanikken

19 augustus 2013

Van harte gefeliciteerd .

Top