ACTUEEL

Proef met tablet verloopt succesvol

De proef met voorgeprogrammeerde tabletcomputers die ouderenorganisatie Unie KBO uitvoert, is een succes. Dat stelt woordvoerder Arno Heltzel tegenover de NOS.

Vorige maand kregen 100 ouderen voor twee maanden een iPad om mee te oefenen. Eind augustus loopt de pilot af, maar volgens de Unie KBO kan de proef nu al succesvol genoemd kan worden. Voor de seniorenorganisatie zijn de uitkomsten aanleiding voor een hernieuwd pleidooi om de tablet voor alle ouderen beschikbaar te stellen. Unie KBO denkt dat tablets een grote rol kunnen spelen in het goedkoper maken van de zorg. Het doel is om ouderen daarmee langer zelfstandig thuis te laten wonen. Met een tablet hebben ze vanuit huis sociale contacten en regelen ze zaken met zorginstellingen.

Apps

Samen met technologiebedrijf Focus Cura worden apps ontwikkeld die nuttig zijn voor ouderen. Met de app-otheek hebben ouderen regie over hun medicatie en kunnen ze makkelijk contact leggen met hun fysieke apotheek. Een app met bewegingsoefeningen geeft suggesties en instructies om fit te blijven. Op het gebied van beeldconsulten werkt Focus Cura al samen met 150 thuiszorginstellingen. Het idee van de Unie KBO is om de inzet van tablets in een eerder stadium te bevorderen, zodat ouderen voordat ze ziek worden al weten hoe ze met tablet om moeten gaan.

Samenwerking

De pilot is een samenwerking tussen een seniorenorganisatie, zorgverzekeraar, technologiebedrijf en verschillende zorgaanbieders. "Veel e-health initiatieven lopen spaak omdat er niet genoeg wordt samengewerkt. Wij zijn met elkaar om de tafel gaan zitten om te kijken waar ouderen nu echt behoefte aan hebben," zegt Daan Dohmen, directeur van Focus Cura.

Vergoeding

Wanneer de voorgeprogrammeerde iPad op grote schaal beschikbaar komt, wordt nog bekend gemaakt. "We bekijken momenteel of het haalbaar is om dit najaar te lanceren", zegt Heltzel. De prijs is dezelfde als die van een 'gewone' iPad. Voor mensen die het bedrag niet in een keer kunnen betalen is afbetaling mogelijk in 24 termijnen. Zorgverzekeraar Achmea onderzoekt de mogelijkheden van een maandelijkse vergoeding.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

zwanikken

19 augustus 2013

Voor alle ouderen een goed, ook voor de geestelijke gezondheidszorg

Top