ACTUEEL

Achmea was tegen één groot Drents ziekenhuis

Eén groot nieuw ziekenhuis in Drenthe was er nooit gekomen. Zorgverzekeraar Achmea had daar niet mee ingestemd. Dat zegt Marga Haveman, hoofd zorginkoop Noord Nederland van Achmea, tegen RTV Drenthe.

Zorg dichtbij

De ziekenhuizen in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal fuseren per 1 januari 2014. Haveman legt uit hoe tot deze keuze is gekomen. "Wij willen dat de zorg zo dicht mogelijk bij de inwoners van Drenthe blijft en niet op één locatie. Bovendien dacht de Zorggroep Leveste Middenveld (ZLM) aan een top-klinisch ziekenhuis en die staan al in Groningen en Zwolle. Nog één erbij is teveel van het goede”, zegt Haveman tegen RTV Drenthe.

 

In alle drie huidige ziekenhuizen zijn forse investeringen nodig, maar het (deels) sluiten van de ziekenhuizen is volgens Achmea, de grootste zorgverzekeraar in Drenthe, kapitaalvernietiging. Achmea had volgens Haveman geen geld willen steken in één groot interventieziekenhuis. Daarvoor in de plaats heeft Achmea aan ZLM gevraagd "in te zetten op hele goede basiszorg te leveren", zegt Haveman. Voor de echt ingewikkelde behandelingen zorgt Achmea dat mensen terecht kunnen in een verder weg gelegen ziekenhuis. Het besluit tot een fusie van de drie ziekenhuizen is volgens bestuursvoorzitter Eric Janson van ZLM in goed overleg met Achmea gegaan.

Samenwerking

Achmea en ZLM zijn pasgeleden een tienjarig samenwerkingsverband aangegaan. Het op peil houden en verder verbeteren van de zorg in de regio staat hierin centraal. De eerste stap die zij op dit gebied ondernemen is het op een andere manier regelen van de spoedeisende hulp in de ziekenhuizen. Jansson zegt tegen RTV Drenthe niet uit te sluiten dat er ook meerjarige financiële afspraken met Achmea volgen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top