ACTUEEL

'Verpleeghuis zet mantelzorgers onder druk'

"Mantelzorgers worden onder druk gezet door de verpleeghuizen van Vierstroom. Ze krijgen te horen dat ze moeten helpen. Dat zal een averechts effect hebben." Zo reageert Roos Verheggen van mantelzorgersvereniging Mezzo op het initiatief van Vierstroom. Mezzo zet grote vraagtekens bij dit nieuwe initiatief.

Familieleden van bewoners van verpleeghuizen van Vierstroom worden vanaf nu 'moreel verplicht' om een handje te helpen. Na een succesvolle proef heeft de organisatie besloten het meewerken verplicht te stellen in alle 16 locaties.

Gewoonte

Vierstroom, dat opereert in de omstreken van Gouda, kan familieleden niet juridisch verplichten mee te helpen, maar gaat ze wel meedelen dat het vanaf nu de gewoonte is dat familie meehelpt. "Als de familie dat niet ziet zitten, zeggen we toch dat de woonlocatie dan wellicht niet passend is voor de cliënt. Maar we mogen niemand weigeren", lichtte de woordvoerster toe.

Volgens Mezzo zou Vierstroom beter moeten communiceren met de familieleden, als ze graag willen dat die helpen. "Vierstroom moet vragen hoe de familieleden willen helpen en hoe niet, in plaats van het verplicht te stellen. Mensen doen aan mantelzorg omdat ze dat zelf willen. Omdat ze een persoonlijke relatie hebben met degene die ze verzorgen, verplichten is daarbij niet nodig", aldus Verheggen.

Bemoedigend

Staatssecretretaris Martin van Rijn laat in een reactie weten dat dit experiment goed aansluit bij zijn plannen voor de mantelzorg. Hij noemt de resultaten bemoedigend: familie, cliënten en medewerkers zijn enthousiast. "Het welbevinden van bewoners lijkt tijdens het experiment gestegen. Dat is de winst. Want als ik iets merk tijdens werkbezoeken is het wel hoe groot de rol is die mantelzorgers en vrijwilligers spelen in het geluk van hun naasten. En dat geldt in een instelling echt niet minder dan thuis."

Van Rijn zou graag zien dat zorgverzekeraars bij het inkopen van zorg gaan meewegen of de zorgaanbieder ook een goede positie van de mantelzorger heeft opgenomen. Het kabinet werkt aan goede randvoorwaarden zodat mantelzorgers in staat zijn hun zorgtaken te vervullen. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

vreeling

20 augustus 2013

Het verplichten van zorg blijft discutabel. Eens met de instellingen dat je pa of ma niet kunt droppen en het verder overlaat aan het zorgveld. Echter is het een goede ontwikkeling om zo veel uren mantelzorgers min of meer te verplichten. Wie scheidt het kaf van het koren. m.a.w wie bepaalt welke werkzaamheden de mantelzorgers mogen en kunnen uitvoeren. Wie screent deze mensen? Wil ik zelf als dochter van een moeder in een verpleegkliniek dat jan en alleman bepaalde zorgtaken uitvoert bij mijn moeder....En wie loopt er straks in en uit in deze instellingen, wie houdt daar zicht op.. Kunnen deze mensen bij dossiers, medicijnen of op de kamers bij de bewoners. Drank en eten uitdelen is goed te controleren maar als ik hoor hoeveel uur per bewoner mantelzorg wordt gevraagd dan lopen straks heel veel vrijwilligers binnen een instelling. Wellicht zijn daar weer dure manager voor nodig die het overzicht houden, mensen gaat screenen op hun competenties en taken verdelen...Het blijven immers kwetsbare ouderen...Een andere discussie die hier op moet volgen is het gegraai van de bestuurders, krijgen we daar openheid van zaken in, ook over de bijkomende kosten en heeft het inzetten van mantelzorgers consequenties voor verlaging van de torenhoge kosten. Iets ter overdenking! Hoe ziet men deze inzet in de toekomst in een land met veel alleenstaande of kinderloze koppels. Worden deze mensen afgestraft of zijn zij niet welkom wanneer er niet voorzien kan worden in mantelzorg. Het overdenken van inzet van familie prima zaak maar net zo belangrijk is een aantal zaken van te voren goed te overdenken en vast te leggen om wildgroei te voorkomen...

Antoinette Vietsch

20 augustus 2013

Het woord tijd dat mantelzorgers ook eens verpleeghuis onder druk gaan zetten.

Top