ACTUEEL

‘Verpleeghuis laat infectiepreventie op zijn beloop’

Verpleeghuizen zijn op het terrein van hygiëne en infectiepreventie vaak te afwachtend. Dat stelt adviseur infectiepreventie Peter Molenaar van de GGD Amsterdam in Zorg + Welzijn.

“Instellingen krijgen ieder jaar weer te maken met veel voorkomende infectieziekten”, aldus Molenaar in Zorg + Welzijn. “En dat gebeurt bij wijze van spreken altijd op vrijdagmiddag vier uur. En dan moet er nog een plan komen. Zorg dat je die protocollen al hebt voorbereid: dat iedereen weet wat hij moet doen, wie er verantwoordelijk is en welke materialen er nodig zijn.”

Handen wassen

Volgens Molenaar gaat er op elementair niveau al veel mis. Handen worden niet of niet goed gewassen en  handschoenen te vaak gebruikt. “De redenen hiervoor kunnen soms heel eenvoudig zijn: er ontbreekt een kraan of de zeepdispenser is leeg”, stelt Molenaar. “Ook gebruikt men dezelfde handschoenen voor verschillende cliënten.”

Cultuuromslag

Molenaar wijst op het belang van heldere richtlijnen, zodat werknemers weten waarom hygiëne belangrijk is. Ouderen in verpleeghuizen lopen door hun hoge leeftijd en verminderde weerstand een verhoogd risico om een infectieziekte op te lopen. Belangrijker nog vindt Molenaar een cultuuromslag bij zowel verzorgenden als leidinggevenden. “Maak met elkaar duidelijke afspraken”, zegt Molenaar. “Bepaal de norm. Het dragen van sieraden is vaak een probleem. Spreek samen af dat "we op het werk geen sieraden dragen" dan is dat een duidelijke regel. Ook voor afdelingshoofden, anders wordt zo'n afspraak ongeloofwaardig.”

Onderzoek

Molenaars pleidooi sluit aan bij het brede onderzoek dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) momenteel uitvoert naar hygiëne en infectiepreventie in de ouderenzorg. De IGZ heeft verschillende instellingen wegens tekortschietende hygiëne onder verscherpt toezicht geplaatst. Ook is er onder de vlag van het RIVM een Werkgroep Infectiepreventie actief.  

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top