ACTUEEL

Belgische ggz kan leren van Nederland

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) in België kent structurele gebruiken, die kunnen worden opgelost door een voorbeeld aan Nederland. Dat stelt het Itinera Institute in het rapport “Hoe gezond is de geestelijke gezondheidszorg in België?”.

Volgens het onafhankelijke Itinera Institute kent de Belgische geestelijke gezondheidszorg veel structurele tekortkomingen. De helft van de mensen met een psychische aandoeningen krijgt geen hulp. Ook staat België in de Europese zelfmoord top drie. Daarbij zijn er in België sterke financiële prikkels om patiënten vooral intramuraal te behandelen.

Voorbeeld

Gelet op deze problemen pleit het Itinera Institute voor een drastische hervorming van de Belgische ggz. Daarmee moet België een voorbeeld nemen aan andere landen, zoals Nederland, vinden de onderzoekers. “We kunnen en moeten meer leren van andere landen”, constateert het Itinera Institute. “Als het bijvoorbeeld gaat over de preventie van zelfdoding, zien we dat Nederlanders vroeger professionele therapeutische hulp krijgen, dat Nederlanders een betere kennis hebben van het zorgaanbod, dat men sneller doorverwijst, dat men minder medicaliseert met een exclusief gebruik van psychofarmaca, dat er meer samenwerkingsverbanden  zijn tussen huisartsen en sociale werkers en dat de familiale integratie en sociale netwerken er in grotere mate de draagkracht van burgers verhogen. Nederland staat ook veel verder wat betreft patiëntenveiligheid en de GGZ, daar waar wij dit momenteel vooral focussen op de niet GGZ zorg.”

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top