ACTUEEL

Experts zien opmars 'onbetrouwbare' chlamydia-test

Soa Aids Nederland, het RIVM en GGD Nederland zijn bang dat de goedkope en in hun ogen onbetrouwbare, chlamydia-zelftesten aan populariteit winnen onder jongeren. Dat meldt Sp!ts.

Vanwege de kosten en het hogere eigen risico willen jongeren een soa-test minder vaak laten uitvoeren via de huisarts, constateert Jan van Bergen, professor Soa en hiv in de eerste lijn en werkzaam bij Soa Aids Nederland, in Sp!ts. In plaats daarvan doen ze een zelftest. Volgens Soa Aids Nederland, GGD Nederland en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is vrijwel geen enkele thuistest zonder tussenkomst van een laboratorium betrouwbaar.

Moeilijk

“Wij zeggen niet bij voorbaat dat elke zelftest slecht is, maar het is voor de consument heel moeilijk te achterhalen welke nu wel of niet voldoet”, aldus Marianne van der Sande, hoofd Epidemiologie en Surveillance bij het RIVM in Sp!ts. “Zeker voor jongeren, een belangrijke risicogroep voor het oplopen van de geslachtsziekte, kan een foute testuitslag nare consequenties hebben.” Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland en kan in het ergste geval tot onvruchtbaarheid leiden.

Onzin

OTC Medical, dat in Nederland de distributie van een chlamydia thuistest, begrijpt de zorg van SOA Aids Nederland, GGD Nederland en het RIVM niet. “Als je onze test goed uitvoert, geeft dat absoluut de juiste uitslag. Slechts 1 op de 100.000 testen is niet goed. De GGD maakt vrijwel altijd gebruik van dezelfde testen als wij”, aldus directeur Arjen van de Merwe. “Absolute onzin”, reageert soa-expert Van Bergen. “De GGD en ook huisartsen werken gelukkig met andere, kwalitatief hoogstaande testen. Test-Point claimt even betrouwbaar te zijn, maar hiervan is mij geen wetenschappelijk bewijs bekend.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Hoek

21 augustus 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.


Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 22-08-2013 10:09.

Top