ACTUEEL

Inspectie: Jeugdzorginstelling Icarus faalde

De gesloten jeugdzorginstelling St. Joseph-Icarus in het Limburgse Cadier en Keer heeft ernstig gefaald bij de begeleiding van een minderjarige pupil. Een medewerker heeft langdurig seksueel grensoverschrijdend gedrag vertoond bij de jongere, laat de Inspectie Jeugdzorg donderdag weten. Icarus ontkent dat er sprake was van seksueel misbruik. De medewerker is inmiddels ontslagen.

De inspectie concludeert op basis van een eigen onderzoek door de jeugdinstelling dat het handelen van Icarus onvoldoende is geweest. De groepsleider had de medewerker moeten aansturen, maar schoot daarin structureel tekort. Er was op de afdeling sprake van een "niet functionerende aanspreekcultuur", zo blijkt uit het rapport.

Weinig concreet

Volgens een woordvoerder van de Inspectie Jeugdzorg was het eigen onderzoek door Icarus goed, maar was het vervolgens opgestelde plan van aanpak te weinig concreet. De instelling krijgt tot 1 oktober de tijd om het plan aan te scherpen. Daarin moet ook de aanspreekcultuur verbeterd worden.

Een woordvoerder van Icarus zei donderdag dat voor zover bij Icarus bekend geen sprake is geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wel was de houding van de betrokken medewerker jegens de voormalige pupil dusdanig grensoverschrijdend dat hij per direct werd ontslagen. "De medewerker hield onvoldoende afstand", zei de woordvoerder van Icarus.

Melding

Icarus heeft toen melding gemaakt bij de Inspectie van het gedrag. Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling deed aangifte bij de politie. Justitie stelt momenteel een strafrechtelijk vooronderzoek in, zeiden de woordvoerder van Icarus en de Inspectie. Daaruit moet blijken of ook van seksueel grensoverschrijdend gedrag sprake was. De man is nog niet in staat van beschuldiging gesteld.

In de jeugdzorginstelling zitten 74 jongeren met ernstige gedragsproblemen zoals agressief, antisociaal, opstandig gedrag of loverboy-problematiek. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top