ACTUEEL

IrisZorg 'totaal niet blij' met drankactie

Hulpverleningsorganisatie IrisZorg is “totaal niet blij” met de drankactie van een Arnhemse discotheek, die op donderdagavond onbeperkt drinken voor een klein bedrag aanbiedt. “Het werkt overmatig drinken in de hand. En het staat lijnrecht tegenover alle alcoholpreventie-acties waarmee we ook in Arnhem aan de weg timmeren”, reageerde projectleider alcohol- en drugspreventie Lars van Driel vrijdag.

De Arnhemse discoclub The Level lokt zijn voornamelijk jonge publiek op donderdagavond met onbeperkt drinken voor een vast bedrag. Jongens mogen doordrinken voor 15 euro en meisjes moeten daarvoor 12,50 euro betalen. Volgens de club gaat het om een experiment, waarmee deze maand is begonnen.

IrisZorg werkt in Gelderland en delen van Overijssel en Flevoland. “In Arnhem houden we onder andere kroegentochten voor ouders, zodat die kunnen zien waar hun kinderen eigenlijk uithangen tijdens een avondje stappen.” Met horeca-onderondernemers op de Korenmarkt, het Arnhemse uitgaanscentrum, is volgens Van Driel veel contact over alcohol schenken aan jongeren. “Daar past zo'n actie totaal niet in.”

Rare sprongen

Van Driel is bang voor een “uitroleffect”. “ The Level is echt een adres voor heel jonge bezoekers. Maar volgend jaar mag er geen drank meer worden geschonken aan mensen onder de 18 jaar. Dat gaat de kroegen natuurlijk treffen in de portemonnee. Nu er één schaap over de dam is qua nog even goedkoop schenken, kunnen we komende maanden nog wel meer rare sprongen verwachten van zaken daar in de buurt.”

Nieuwe wet

IrisZorg heeft Arnhem geadviseerd over de nieuwe drank- en horecawet en daarbij nadrukkelijk gewezen op het schadelijke effect van alcohol op de ontwikkeling van puberhersenen. Met ziekenhuizen in Arnhem, Doetinchem en Nijmegen is afgesproken dat jongeren die met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp terechtkomen standaard in contact worden gebracht met de hulpverlening. De eerste cijfers van dat project worden eind dit jaar verwacht. “We houden de vinger scherp aan de pols”, aldus Van Driel.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

23 augustus 2013

Iriszorg heeft boter op haar hoofd. Op haar locatie in Beekbergen wonen veel mensen met aan alcoholgerelateerde problematiek. Een meerderheid drinkt er lustig op los terwijl het personeel gemakshalve de andere kant op kijkt en dus van niets zegt te weten.
Om dan nu met deze horecastunt de publiciteit opzoeken is vragen om de bekende klappen.....

Top