ACTUEEL

Nierpatiënten zoeken via advertenties naar donor

De Nierpatiënten Vereniging Nederland heeft vrijdag advertenties geplaatst in diverse bladen om Nederlanders op te roepen om  belangeloos zijn of haar nier afstaan aan een patiënt die dringend een nieuwe nodig heeft.

Aanklacht tegen donorbeleid minister Klink

De actie is, volgens directeur Will van Dinter van de patiëntenorganisatie, vooral een aanklacht tegen minister Ab Klink van Volksgezondheid. De minister weigerde een nieuw systeem door te voeren waarbij mensen automatisch geregistreerd worden als orgaandonor, tenzij ze expliciet dat ze dit niet willen. Daarbij hoopt Van Dinter van de patiëntenorganisatie dat mensen inderdaad bereid zijn tijdens hun leven één van hun beide nieren af te staan. “Je kunt prima verder leven met één nier en oud worden”, zegt van Dinter.

Nierpatiënten afhankelijk van Samaritaanse donors

Kort geleden deed de wanhopige nierpatiënt Adrie de Graaf via een advertentie een oproep voor een gezonde nier. Er meldde zich een vrouw die hem een nier wilde afstaan. De Nierpatiënten Vereniging Nederland zet deze 'Samaritaanse' gever vrijdag in de bloemen. Directeur Van Dinter zegt het eigenlijk een schande te vinden dat nierpatiënten kennelijk alleen op deze manier aan een orgaan kunnen komen.

Wachtende nierpatiënten sterven

Er is al jaren een groot tekort aan organen voor transplantatie, met name aan nieren. Mensen kunnen beslissen na hun dood organen af te staan, maar nieren kunnen ook tijdens het leven worden weggegeven. Momenteel staan 922 patiënten op een wachtijst voor transplantatie. De wachttijd varieert van 4,5 jaar tot zeven jaar. Per jaar sterven ongeveer tweehonderd patiënten terwijl ze op de wachtlijst staan. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top