ACTUEEL

'Rechter niet bij euthanasieverklaring'

Het kabinet is er niet voor om de rechter te laten oordelen over de geldigheid van een euthanasieverklaring. Dat blijkt uit antwoorden van minister Edith Schippers op Kamervragen van de PvdA.

Aanleiding voor de vragen was een pleidooi van oud-rechter Jan Peeters om rechters te laten beslissen over de geldigheid van de euthanasieverklaring van een dementerende patiënt. Schippers vindt dat "zinvol noch wenselijk".

Euthanasiewet

Een voorafgaande rechterlijke toets past niet binnen de Euthanasiewet en een wilsverklaring is al rechtsgeldig als die is voorzien van een datum en is ondertekend door de (wilsbekwame) persoon in kwestie. Hiervoor is geen voorafgaande rechterlijke toets nodig, aldus Schippers.

Zij is ook niet voor het notarieel bekrachtigen van de wilsverklaring. Dat zou onterecht de suggestie wekken dat de uitvoering van euthanasie wordt gegarandeerd, terwijl dat niet het geval is. "Euthanasie is geen recht en de arts heeft geen plicht om deze uit te voeren", schrijft de minister.

Aangewezen persoon

Zij stelt dat het van groot belang is dat patiënt en arts regelmatig spreken over de wilsverklaring en de tekst zo nodig actualiseren. Uiteindelijk is een arts "bij uitstek de aangewezen persoon om te beoordelen of de huidige situatie van de patiënt overeenkomt met de situatie die de patiënt in de wilsverklaring heeft beschreven als voor hem ondraaglijk en uitzichtloos". (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

joze

28 augustus 2013

De rechter en de minister weten niet hoe de gezondheidstoestand van de patiënt is en die hebben zich er helemaal niet mee te bemoeien. De Patiënt weet zelf het beste wat hij of zij voelt en als er geen leefbare behandeling meer is en de patiënt wil het liefst sterven en moet dat met de behandelende arts en de patiënt overlegd worden. Het is toch te gek voor woorden dat je zelf niet meer over je leven mag beschikken? Ze klagen steeds dat de gezondheids - zorg en ouderen veel geld kosten. Maar sterven zou da ook niet op een waardige manier mogen??? Dat is toch een teken dat ze er nog veel aan verdienen....

Top