ACTUEEL

Sensire stopt definitief met thuishulp

Thuiszorgorganisatie Sensire zet het voorgenomen ontslag van 1100 medewerkers door, ondanks alle protesten en het gesprek met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) afgelopen maandag. Onderzoek naar alternatieven leverde volgens Sensire geen juridisch haalbare oplossing op, zo liet de directie woensdag weten.

Een ontslagvergunning is door het UWV al verleend. “De gemeenten kunnen ons geen garanties geven over het tarief en het volume. Ook kunnen gemeenten Sensire geen meerjarenperspectief bieden”, zo valt op de website van de Achterhoekse organisatie te lezen. De Achterhoekse zorgaanbieder doet daarom niet mee aan de nieuwe aanbesteding die binnenkort van start gaat.

De organisatie meldt dat ze heeft onderzocht of ze de thuishulpen een alternatief kunnen bieden. "Na een zorgvuldig onderzoek waarin we alle mogelijkheden hebben bekeken, moeten we concluderen dat het aanbieden van een alternatieve vorm juridisch niet mogelijk is. Een spijtige conclusie. Wij zullen dan ook gebruik gaan maken van de ontslagvergunning die door het UWV aan Sensire is verleend. De medewerkers van thuishulp krijgen hierover nog een officieel schrijven."

 (ANP / Skipr)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Boers

28 augustus 2013

Het is inderdaad juridisch niet haalbaar om eerst ontslag van 1.100 man aan te vragen door te stellen dat je stopt met de thuiszorg om vervolgens toch door te gaan met thuiszorg te leveren. Dan heb je namelijk gelogen bij de aanvraag van het ontslag en is die dus onrechtmatig verleend.
Sensire heeft zichzelf in de voet geschoten door het ontslag preventief aan te vragen en de medewerkers en cliënten zijn hier nu de dupe van.

Anoniem

28 augustus 2013

Dit is gewoon een schuldbekentenis van het onder valse voorwendselen aanvragen van een ontslagvergunning! Ik ben geen jurist, maar die ontslagvergunning lijkt mij hiermee nietig. Valsheid in geschrifte is ook zomaar een term die mij als onnozele leek te binnen schiet. Lijkt mij goed als er een onderzoek komt, want dit zaakje stinkt een uur in de wind.

van Wijk

29 augustus 2013

Er is geen sprake van een onrechtmatige aanvraag voor een ontslagvergunning, nog van een onrechtmatige verlening daarvan.
Sensire heeft ontslagvergunningen aangevraagd vanwege de onzekere toekomst (en het veel te lang wachten van gemeenten). De ontslagvergunning is verleend met als voorbehoud dat als Sensire binnen 26 weken opnieuw het werk zou krijgen, de betreffende mensen weer in dienst moesten worden genomen.
Allemaal heel gebruikelijk.
Nu Sensire stelt dat ze vanwege onvoldoende garanties niet meer aanbesteedt, is het niet meer dan logisch dat ze de ontslagvergunningen gaat gebruiken.
Ook AbvaKabo en SP stelden dat de ontslagvergunning onrechtmatig zou zijn. Dan is er maar één weg; de gang naar de rechter vanwege "kennelijk onredelijk ontslag" .
Iedereen met enige kennis van arbeidsrecht zal dit snappen. Wat is dan de reden dat AbvaKabo dit niet doet ??

Top